Živjeli farmeri

Salvini: Protesti poljoprivrednika natjerali Evropu da se vrati iz "ludila"

06.02.2024. 12:55 / Izvor: Fena
Salvini

Živjeli farmeri, čiji traktori tjeraju Evropu da se vrati iz ludila koje su nametnule multinacionalne kompanije i ljevica.

Zamjenik italijanske premijerke i ministar prometa Matteo Salvini izrazio je zadovoljstvo u utorak nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila povlačenje predloženog zakona koji ima za cilj smanjiti upotrebu pesticida u EU, usred protesta poljoprivrednika u mnogim dijelovima Evrope, uključujući Italiju, prenosi Ansa.

"Živjeli farmeri, čiji traktori tjeraju Evropu da se vrati iz ludila koje su nametnule multinacionalne kompanije i ljevica", rekao je Salvini, lider desničarske stranke Liga.

Von der Leyen je u Evropskom parlamentu u Strasbourgu rekla da se Uredba o održivoj upotrebi (SUR), koja je imala za cilj prepoloviti upotrebu pesticida do 2030. godine, povlači, rekavši da je "postala simbol polarizacije".

Iako su politike EU i Green Deal, čiji je dio SUR, veliki faktor u protestima traktora, uključeni su i drugi elementi, poput ljutnje farmera zbog visokih cijena goriva i poteškoća s kojima se mnogi od njih suočavaju, te nezadovoljstva nekim nacionalnim politikama.

Traktori iz cijele Italije su se posljednjih dana približavali Rimu, a poljoprivrednici namjeravaju organizirati velike demonstracije u glavnom gradu Italije.

Italijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida pozdravio je najavu Von der Leyen.

"Trebalo bi dodatno ograničiti agrohemikalije samo kada smo u mogućnosti da zaštitimo proizvodnju alternativnim metodama", rekao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU