Geopolitički dijalog

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan

12.03.2024. 07:58 / Izvor: Fena
EU

Predloženi fond je težak 6 milijardi eura (2 milijarde eura bespovratnih sredstava i 4 milijarde povoljnih zajmova).

Na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjske poslove i Odbora za proračune usvojeno je izvješće o uspostavljanju Instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan, a potom i mandat za ulazak u međuinstitucionalne pregovore s Vijećem i Komisijom, a njegovo usvajanje pozdravila je Željana Zovko ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) uime Odbora za vanjske poslove.

Željana Zovko je naime kao izvjestiteljica za ovaj novi instrument ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) uime Odbora za vanjske poslove pozdravljajući njegovo usvajanje naglasila i kako će on u određenim područjima dopuniti postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć, IPA III, kao i Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF).

"Cilj ovoga plana je da reformama približimo neke od prednosti članstva u Europskoj uniji Zapadnom Balkanu prije pristupanja te pritom potaknemo gospodarski rast i ubrzamo nužnu socijalno-ekonomsku konvergenciju. Ali naglašavam da IPA III ostaje glavni instrument za pripremu zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Ako Komisija misli da on nije dostatan onda bi trebalo pokrenuti njegovu reviziju u skladu s ovlastima dogovorenima s Europskim parlamentom", istaknula je Zovko.

Tijekom rada na izvješću, Zovko je u pregovorima kao izvjestiteljica za instrument IPA III uložila amandmane u kojima je istaknula značaj građenja kapaciteta i investicije u administraciju koji ostaju ključni za uspješno izvršavanje novog plana.

"U tekstu sam pozvala Komisiju na obavezno ulaganje u lokalnu stručnost, gradnju institucionalnog kapaciteta kao i osiguravanje sekundiranja eksperata u relevantne nacionalne agencije. To je ključni problem s kojim se suočavamo kod povlačenja europskih sredstava čime se nažalost dovodimo u situaciju da ima novaca, ali nema njihovog iskorištavanja", navela je Zovko.

Ona je također iz teksta uspješno uklonila pojedinačno spominjanje zemalja korisnica (osim Srbije i Kosova koji su u prijedlogu Komisije), u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, i naglasila važnost geografske ravnoteže pri dodjeljivanju sredstava kao i nepristranog pristupa pri mogućoj redistribuciji sredstava.

"Moramo imati jasne mehanizme za uvjetovanost kao i jasna pravila po kojima sredstva mogu biti raspoređena u slučaju negativne ili neuspješne evaluacije pojedinačne zemlje korisnice. Tako manje utjecajne zemlje korisnice neće biti nepravedno oštećene u raspodjeli sredstava", istaknula je Zovko i dodala da je također amandmanima uložila važnost poštivanje konvencija o zaštiti kulturne baštine, jezika i raznolikosti te prava svih etničkih i vjerskih manjina.

Nadalje, uključila je i dodatnu uvjetovanost, pored normalizacije i napretka u dijalogu Beograda i Prištine, u obliku usklađivanja s ciljevima Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a za ispunjavanje kriterija za predfinanciranje i financiranje zemalja korisnica.

Nakon današnjeg usvajanja izvješća i odluke o dodjeljivanju mandata za ulazak u međuinstitucionalne pregovore, Zovko će u četvrtak sudjelovati na prvom trialogu s Vijećem i Komisijom. Očekuje se da će konačno izvješće biti usvojeno na plenarnoj sjednici u travnju.

U priopćenju Europske pučke stranke (EPP) podsjeća se da je Komisija predstavila u studenome prošle godine Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan.

Plan se temelji na četiri stupa, a to su unaprjeđenje gospodarske integracije s EU-a, poticanje gospodarske integracije unutar Zapadnog Balkana, ubrzanje temeljnih reformi i povećanje financijske pomoći.

Predloženi fond je težak 6 milijardi eura (2 milijarde eura bespovratnih sredstava i 4 milijarde povoljnih zajmova).

Također se podsjeća da Zovko kao suizvjestiteljica za pretpristupni financijski instrument IPA III aktivno sudjeluje u ime Europskog parlamenta u nadzoru provedbe IPA III putem redovnih Geopolitičkih dijaloga s Komisijom, kao i u radu Strateškog odbora Investicijskog okvira za Zapadni Balkana što je omogućeno njezinim zalaganjem tijekom pregovora o instrumentu IPA III da se po prvi put osigura aktivna uloga Europskog parlamenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU