Protivljenje politici i stavovima EU

Orbanova Mađarska preuzima predsjedavanje EU dok mnoga pitanja vise o koncu

30.06.2024. 11:24 / Izvor: Fena
Orban

Činilo se da Orban posljednjih godina uživa u mogućnostima da blokira, razvodni ili odloži ključne odluke EU.

Kada Mađarska preuzme kormilo Evropske unije 1. jula, mnogi političari u Briselu imat će na umu istu stvar: da li će populistički premijer Viktor Orban iskoristiti tu ulogu da unaprijedi svoju reputaciju glavnog kočničara bloka, prenosi AP.

Činilo se da Orban posljednjih godina uživa u mogućnostima da blokira, razvodni ili odloži ključne odluke EU, rutinski idući protiv zrna većine drugih lidera po pitanjima poput rata u Ukrajini, odnosa s Rusijom i Kinom i napora da se odbrani demokratija i vladavina zakona.

Njegovo javno protivljenje politici i stavovima EU dugo je frustriralo njegove partnere u bloku i gurnulo ga na marginu glavnog toka kontinenta. Moto mađarskog predsjedavanja — Učinimo Evropu ponovo velikom — podigao je obrve zbog sličnosti sa čuvenim sloganom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Predsjedavanje EU se rotira među zemljama članicama, i iako ta funkcija ima malo stvarne moći, ona omogućava zemljama da svoje prioritete stave visoko na dnevni red Evrope.

Sada, pošto Mađarska predsjedava blokom od 27 zemalja u narednih šest mjeseci, vjerovatno će nastaviti sa svojom antievropskom retorikom, rekla je Dorka Takácsy, istraživačica u Centru za euroatlantske integracije i demokratiju.

Ali vremenski okvir njenog predsjedavanja - počevši od dugog ljetnog odmora i prijelaznog perioda formiranja novog Evropskog parlamenta i izvršne komisije - dat će Budimpešti malo prilika da značajno poremeti prioritete bloka, rekla je ona.

"Ovih šest mjeseci uopće nije tako dugo, što znači da... Mađarska ne može učiniti mnogo štete, čak ni prema kritičarima", kazala je Takácsy.

Kako se približavalo mađarsko preuzimanje, lideri u Briselu su požurili da proguraju važne političke odluke dok je Belgija još bila na čelu. U utorak je, na primjer, EU pokrenula pregovore o članstvu sa zemljama kandidatima Ukrajinom i Moldavijom.

Orban se glasno usprotivio i zaprijetio da će blokirati ukrajinsku kandidaturu. Njegova vlada je također blokirala napore EU da Ukrajini osigura prijeko potrebna sredstva.

Ipak, s obzirom na to da je proces pridruživanja Ukrajine već pokrenut, rekla je Takácsy, najviše što Mađarska može učiniti pod svojim predsjedavanjem je odgoditi daljnje korake ka članstvu u EU, proces koji će u svakom scenariju vjerovatno trajati mnogo godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU