BiH nije na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

28.01.2014. 13:32 / Izvor: Fena
BiH nije na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Tokom prvog dijela redovnog zimskog zasjedanja PSVE u Strazburu, na dnevnom redu nema BiH, nego su predviđene rasprave o stanju u Siriji i Ukrajini, gdje se očekuje reakcija ove institucije na stanje u tim zemljama

Tokom prvog dijela redovnog zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) u Strazburu, na dnevnom redu nema BiH, nego su predviđene rasprave o stanju u Siriji i Ukrajini, gdje se očekuje reakcija ove institucije na stanje u tim zemljama, izjavio je za Fenu član delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri PSVE Senad Šepić.

Također, zakazana su plenarna obraćanja austrijskog kancelara Wernera Faymanna, generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjrna Jaglanda i predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza.

Šepić je naveo da se danas bh. delegacija susrela i s novoizabranim izvjestiocem za BiH Rogerom Galeom, koji je imenovan u decembru na Monitoring komitetu. Radi se o iskusnom političaru i parlamentarcu, članu vladajuće Konzervativne stranke premijera Davida Camerona.

Iako još nije potvrđeno, Šepić kaže da se očekuje  njegov skori dolazak u našu zemlju, a pokazao je interes da pomogne aktivnosti koje su potrebne prije izbora, imajući na umu stav Vijeća Evrope da izbori neće biti priznati ukoliko prije njih ne riješimo presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Šepić je dalje naveo da tokom sedmice ima planirane, između ostalog, i susrete s novom delegacijom Njemčake u PSVE, koja je izabrana nakon posljednjih izbora, te razgovor s novim predsjedavajućim delegacije, članom vladajućeg CDU-a kancelarke Angele Merkel, Alexom Fisherom, te sa Alexandrom Guesselom, šefom Političkog savjeta Vijeća Evrope o učešći naše zemlje u aktivnostima koje ovaj direktorat radi.

"Slijedom nedavne diskusije u Evropskom parlamentu o BiH, u traženju podrške za veće prisustvo važnih evropskih zemalja u BiH treba imati u fokusu i Vijeće Evrope, tražiti pozitivan pristup i podršku da otpočnemo proces pregovaranja s EU i da se time politički bavimo i trošimo na te teme energiju. U tom smislu vidim mogući angažman i novoga izvjestioca i naših prijatelja širom EU", kazao je Šepić u izjavi za Fenu iz Strazbura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU