Počeo jedna od najvažnijih samita u historiji NATO-a

04.09.2014. 12:08 / Izvor: HINA
Počeo jedna od najvažnijih samita u historiji NATO-a

Ovaj samit jedan je od najvažnijih u historiji NATO-a - održava se u ključnom trenutku za Savez, kada NATO završava svoju najdužu misiju ikada - onu u Afganistanu - i u ozračju nestabilnosti u Ukrajini.

Velika Britanija će do petka biti mjesto održavanja NATO samita. Sastanak u Walesu predstavlja najveće okupljanje svjetskih lidera ikada u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Walesu će biti 28 članica NATO-a, 60 predsjednika i premijera, 70 ministara vanjskih poslova i 70 ministara obrane.

Između ostalih, očekuje se američki predsjednik Obama, njemačka kancelarku Merkel, te francuski predsjednik Hollande.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Bit će to prvi NATO samit nakon onoga u Chicagu 2012. godine, te prvi u Velikoj Britaniji od 1990., kada je Margaret Thatcher okupila čelnike NATO članica u Londonu.

Ovaj samit jedan je od najvažnijih u historiji NATO-a - održava se u ključnom trenutku za Savez, kada NATO završava svoju najdužu misiju ikada - onu u Afganistanu - i u ozračju nestabilnosti u Ukrajini.

Očekuje se potvrda spremnosti jačanja kolektivne obrane Saveza te ulaganja u sposobnosti koje će NATO-u garantirati da će biti spreman suočiti se sa svim izazovima.

Fokus će biti i na potvrdi transatlantskih veza Evrope i Sjeverne Amerike kao i na važnosti dosezanja potrebnog nivoa izdvajanja za obranu koje mora biti pravedno raspoređena među saveznicima. Samit se održava u trenutku kada NATO privodi kraju jednu od svojih najdužih operacija - ISAF u Afganistanu i počinje novu fazu odnosa u okviru operacije „Resolute Support“.

Iako ovo nije samit proširenja, očekuju se odluke koje će uticati na nastavak politike otvorenih vrata, kao i na jačanje suradnje s partnerima diljem svijeta.

O stanju u Ukrajini na samitu u Newportu s Porošenkom će razgovarati američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi.

-Sastanak će zapadnim čelnicima omogućiti da čuju stajališta predsjednika Porošenka o stanju na terenu i o njegovim razgovorim s ruskim predsjednikom (Vladimirom) Putinom - rekao je izvor a prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU