EU

Višegradska skupina za širenje EU-a na zapadni Balkan

01.11.2013. 08:50 / Izvor: eKapija.ba
Višegradska skupina za širenje EU-a na zapadni Balkan

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i predstavnici zemalja Višegradske skupine (V4), Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, na ministarskom sastanku u Mađarskoj izrazili su potporu širenju Europske unije na zapadni Balkan.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i predstavnici zemalja Višegradske skupine (V4), Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, na ministarskom sastanku u Mađarskoj izrazili su potporu širenju Europske unije na zapadni Balkan, izvješćuje MTI, prenosi HRT.

Nakon razgovora u palači Godollo kod Budimpešte Fuele je kazao da je suradnja V4 i zemalja zapadnog Balkana vrlo važna, posebice imajući u vidu da proces proširenja EU-a sve više postaje političko pitanje.

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi rekao je kako je odgovornost Višegradske skupine da zapadnom Balkanu pomogne u eurointegracijskim procesima.

Ponovno ujedinjenje Europe i daljnje proširenje EU-a zajednički je interes i cilj V4. Uspjeh pristupnog procesa tih zemalja je u geopolitičkom, gospodarskom i kulturnom interesu V4, istaknuo je.

Ocijenio je da bi zemlje zapadnog Balkana trebale, po uzoru na V4, osnovati zajednički fond iz kojeg bi se financirali projekti u kulturi, obrazovanju i drugim područjima od interesa za pojedine zemlje.

Višegradska skupina pozdravila je napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, istaknula važnost pokretanja pregovora sa Srbijom najkasnije u siječnju 2014. te dala potporu planu za pokretanje pregovora s Kosovom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ponovili su da bi NATO i EU trebali i dalje biti predani stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Uz Fuelea, na sastanku su bili ministri vanjskih poslova zemalja skupine V4, šest zemalja zapadnog Balkana, Turske, Austrije te predsjedateljice EU-a Litve.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU