Theresa May za unapređenje pregovora o Brexit

19.10.2017. 12:19 / Izvor: Agencije
Theresa May za unapređenje pregovora o Brexit

Lideri EU će u petak razgovarati o Bregzitu, ali bez učešća predstavnika Velike Britanije.

Britanska premijerka Tereza May (Theresa May) danas će se na samitu lidera Evropske unije (EU) založiti za unapređenje pregovora o istupanju Velike Britanije iz Unije i zatražiti od evropskih lidera da razmotre buduće odnose dvije strane, saznaje se u britanskim izvorima.

Premijerka May će tokom radne večere “ohrabriti lidere EU da unaprijede pregovore o budućem parnerstvu” Velike Britanije i Unije, izjavio je neimenovani britanski zvaničnik.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ocijenio je da učešće Tereze May na radnoj večeri neće dovesti do “prodora” u pregovorima čiji je napredak ocijenjen kao spor, javila je agencija Frans pres.

Lideri EU će u petak razgovarati o Brexit, ali bez učešća predstavnika Velike Britanije.

Zvanični Brisel tvrdi da će o budućim odnosima s Velikom Britanijom razgovarati tek kada bude načinjen “dovoljan napredak” u pregovorima o pravima evropskih građana u Velikoj Britaniji poslije Bregzita, pitanju granice između Sjeverne Irske i Republike Irske i finansijskim detaljima, odnosno finansijskim obavezama Velike Britanije prema EU.

Izvori bliski evropskoj administraciji ocijenili su kako je malo vjerovatno da će lideri EU pristati na proširenje pregovora na samitu, ali bi to mogli učiniti u decembru.

Samit počinje danas posle podne raspravom o migracionoj politici EU poslije čega će biti održana radna večera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU