U januaru u EU najviše porasla trgovina putem interneta

06.03.2019. 14:01 / Izvor: Jutarnji list
U januaru u EU najviše porasla trgovina putem interneta

Kako pokazuju podaci Eurostata, promet u trgovini na malo u EU u januaru je bio 2,5 posto veći nego u januaru prošle godine, dok je u odnosu na decembar 2018. godine u januaru zabilježen rast prometa u trgovini na malo od 1,1 posto.

Januar je donio oporavak potražnje kućanstava u EU. Kako pokazuju podaci Eurostata, promet u trgovini na malo u EU u januaru je bio 2,5 posto veći nego u januaru prošle godine, dok je u odnosu na decembar 2018. godine u januaru zabilježen rast prometa u trgovini na malo od 1,1 posto, prenosi Jutarnji.hr.

U decembru prošle godine promet u trgovini na malo u EU je bio 1,3 posto manji nego mjesec ranije. Na godišnjoj razini, pokazuju podaci euro-statističara, promet u maloprodaji u EU bio je samo 0,9 posto veći nego u decembru 2017. godine.

Najveći godišnji rast prometa u maloprodaji u januaru je imala Slovenija, čak 11 posto, za kojom slijedi Irska, s rastom prometa u trgovini od 8,1 posto, i Rumunjska, s godišnjim rastom prometa u maloprodaji od 6,7 posto. S druge strane, najveći pad prometa u trgovini na malo u januaru su imale Finska, 1,3 posto na godišnjoj razini, i Danska, 0,3 posto u odnosu na januar prošle godine.

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s decembrom prošle godine, poredak članica je malo drugačiji. Najveći mjesečni rast prometa u maloprodaji u januaru je zabilježen u Njemačkoj i na Malti, po 3,3 posto u svakoj od tih dviju zemalja, dok su najveći mjesečni pad imale Finska, 2,3 posto, i Slovenija, jedan posto, pokazuju podaci euro-statistike. 

Podaci o rastu prodaje u januaru po vrstama proizvoda i oblicima prodaje pokazuju da je najveći skok ostvarila internetska trgovina. Naime, online kupovina u januaru je u EU u odnosu na decembar bila 2,9 posto veća, dok je u odnosu na januar prošle godine porasla čak 8,9 posto. I taj podatak potvrđuje da se veliki dio maloprodaje već "preselio" na Internet, kao i da će udio internetske trgovine u budućnosti nastaviti rasti. Najmanji rast i na godišnjoj i na mjesečnoj razini imala je prodaja odjeće i obuće, samo 0,6 posto i u odnosu na decembar i u odnosu na januar, pokazuju podaci Eurostata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU