Bugarska ne poštuje zahtjeve o Južnom toku

03.06.2014. 10:10 / Izvor: SRNA
Bugarska ne poštuje zahtjeve o Južnom toku

Evropska komisija /EK/ pokreće prekršajni postupak protiv Bugarske zbog nepoštivanja evropskih zahtjeva koji se odnose na izgradnju gasovoda "Južni tok", piše bugarska štampa.

Evropska komisija /EK/ pokreće prekršajni postupak protiv Bugarske zbog nepoštivanja evropskih zahtjeva koji se odnose na izgradnju gasovoda "Južni tok", piše bugarska štampa. U pismu bugarskim vlastima navodi se da Brisel smatra da projekat nije kompatibilan sa zakonodavstvom EU.

"Ali, mi imamo razloga da vjerujemo da su povrijeđena i druga pravila unutrašnjeg tržišta, naročito ona koja se odnose na javne nabavke", izjavio je portparol direkcije Šantal Hjuz.

Postupak počinje ne samo zbog načina na koji je izabran izvođač radova na bugarskoj teritoriji, već zato što je 2008. godine između Bugarske i Rusije potpisan međuvladin sporazum o izgradnji gasovoda kojim se prioritet izgradnje daje kompanijama iz obje države.

Bugarska ima rok od mjesec dana da odgovori na pismo, u protivnom Komisija će poslati predmet Evropskom sudu, koji može da joj izrekne novčanu kaznu.

Evropska komija već je upozorila Bugarsku da može da snosi teške posljedice, budući da ozbiljno krši pravila sa energetskim projektom na svojoj teritoriji uz saradnju sa zvaničnikom ruske kompanije sa spiska ličnosti kojima je uskraćena dozvola za putovanje u EU.

Početak radova na bugarskoj dionici, čija je vrijednost procjeljuje na 3,5 milijarde evra, počeo je 31. oktobra prošle godine.

Izgradnju gasovoda, čija je ukupna dužina 2.385 kilometara, podržava devet evropskih država, a kompletni radovi kroz Bugarsku trebalo bi da budu završeni u decembru 2017. godine.

Prve količine prirodnog gasa kroz Bugarsku očekuju se u decembru 2015. godine.

Izgradnja gasovoda "Južni tok", koji predviđa transport do 63 milijarde metara kubnih ruskog gasa u centralnu i južnu Evropu, procijenjena je na 15,5 milijardi evra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU