Grlić Radman: Republika Hrvatska iskreni zagovaratelj BiH na putu u EU (VIDEO)

19.03.2021. 07:49 / Izvor: Fena
Grlić Radman: Republika Hrvatska iskreni zagovaratelj BiH na putu u EU (VIDEO)

Republici Hrvatskoj najviše je u interesu da Bosna i Hercegovina bude prosperitetna, stabilna i funkcionalna.

Hrvatski vanjskopolitički interes je doista iskreno zagovaranje što skorijeg dobivanja statusa BiH u Europskoj uniji, u to ulažemo velike napore i mislim da se to tako treba doživjeti i u Bosni i Hercegovini, istaknuo je u četvrtak u Neumu ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (RH) Gordan Grlić Radman.

"Hrvatska se nikad neće mijenjati u unutarnju političku situaciju u Bosni i Hercegovini niti će nuditi bilo kakve modele, kako netko možda svjesno ili nesvjesno želi izvrnuti neke intervjue koji su uvijek bili afirmativni kada je u pitanju BiH. Naravno da će politička elita dizajnirati one modele koji su po mjeri konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH. Multietnički identitet stoljećima je prisutan ovdje, BiH je prekrasna zemlja koju treba razumjeti, treba razgovarati i uvijek tražiti kompromisna rješenja", kazao je Grlić Radman.

Republici Hrvatskoj najviše je u interesu da Bosna i Hercegovina bude prosperitetna, stabilna i funkcionalna.

"Dijelimo više od 1.000 kilometara zajedničke granice, prema tome ako je Hrvatska ispunila svoje članstvo u Europskoj uniji, vanjskopolitičke prioritete, članstvo u NATO-u, zašto to ne bi dijelila i sa svojim susjedima, a pogotovo s BiH s kojom nas veže zajednička prošlost i povijest. Podržavamo one modele koji zadovoljavaju svakog čovjeka u BiH, a u naravno da su jednakost i konstitutivnost temelji, identitet i ono što je stoljećima tako. Također, dogovor triju naroda je bitan kako bi se prevladale svi problemi koji postoje", istaknuo je Grlić Radman.

Kazao je kako je ugodno iznenađen organizacijom konferencije, odličnim izborom govornika koji pokrivaju sva područja znanosti i istraživanja.

"Ovdje nisu političari nego oni koji zatopljavaju puteve prema politici i koji nastoje dati određene modele što uspješnijem rješavanju određenih problema. Ovo je zapravo konferencija univerzalne prirode koja se sutra može dogoditi u Njemačkoj, Engleskoj i slično, vrlo sam impresioniram strukturom panela, govornika i uvodničarima", kazao je Grlić Radman.

Na kraju svog obraćanja medijima, prilikom konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini", koja se danas održava u Neumu, Grlić Radman je istaknuo kako vjeruje u modernu Bosnu i Hercegovinu, državu tri jednakopravna konstitutivna naroda, koja će u Hrvatskoj na svom putu prema Europskoj uniji i NATO-u imati iskrenog prijatelja i zagovaratelja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU