ŠEFOVI DIPLOMATIJE

Konaković u službenom posjetu Zagrebu: Politika dijaloga je teži put

21.02.2023. 13:24 / Izvor: Fena
konaković radman

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u utorak je u Zagrebu rekao kako politika konfrontacije nije dobra ni za jednu stranu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u utorak je u Zagrebu rekao kako politika konfrontacije nije dobra ni za jednu stranu te kako prepoznaje nepravednost preglasavanja Hrvata u BiH, ali i širu diskriminaciju etničkih skupina u izbornom zakonu za koji je optimističan da će biti dogovorno izmijenjen. 

Konaković je u službenom posjetu Zagrebu tijekom kojeg se susreo s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i premijerom Andrejem Plenkovićem te će se sastati i s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.  

Činjenicu da ga primaju premijer, predsjednik i šef diplomacije, Konaković je na tiskovnoj konferenciji s hrvatskim kolegom po dužnosti nakon susreta nazvao znakom dobrodošlice i „ispružene ruke” kako bi se u regiji „smirile političke tenzije i otvarale perspektive za ozbiljne ekonomske procese”. 

Konaković smatra da se o BiH, koja je "najbrže u povijesti" formirala vlast nakon izbora te je stekla status kandidata za EU, u zadnje vrijeme govori u „optimističnijem svjetlu” te da se treba iskoristiti taj pozitivni zamah.  

"BiH je čvrstog opredjeljenja da euroatlantski put nema alternativu, s tim da će 'euro' dio ići brže od 'atlantskog' zbog 'kompleksnosti političke situacije u BiH'. Kandidatski status "nažalost nije dobila zbog dobre političke priče nego zbog šire geopolitičke slike", rekao je Konaković.  

Naglasio je kako je Bosnu i Hercegovinu samo 2021. godine napustilo 170 tisuća ljudi, što je „signal da nam politike nadvikivanja i konfrontiranja nisu donijele ništa dobro”, osim političkih bodova za političare koji se igraju s emocijama ljudi, "što na ovim prostorima nije teško".

"Pokušavamo politikom kompromisa, dijaloga i razgovora pomaknuti stvari s mrtve točke", rekao je Konaković dodavši da je „politika dijaloga” teži put.

Konaković i Grlić Radman u Zagrebu su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa poput izgradnje južne interkonekcije plinskih transportskih sustava i jadransko-jonske autoceste, ali i spornih točaka poput odlagališta za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, imovini i „potencijalnom aerodromu u Trebinju.

Grlić Radman je naglasio kako Hrvatska želi rješavati svako pitanje koje opterećuje odnose, istaknuvši važnost regionalne suradnje. Poručio je kako je su Hrvatska i BiH "prirodno usmjerene na suradnju", prije svega geopolitički, te da Zagreb ostaje snažan zagovornik europskog puta BiH.

Hrvatski ministar novo Vijeće ministara BiH smatra "proeuropskim partnerom" s kojim se mogu jačati bilateralni i multilateralni odnosi, a obojica ministara pozdravili su zajedničku sjednicu dviju vlada najavljenu za lipanj. Hrvatski ministar taj je format nazvao "najvećim oblikom suradnje dviju država" te je najavio pomoć hrvatskog znanja i ekspertize na europskom putu BiH.

Konaković je rekao da bi do tada dvije strane trebale postići "konkretna rješenja" o promjeni izbornog zakona koja će biti iznesena na sjednici, podsjetivši da je to pitanje određeno i koalicijskim sporazumom nove vlade koji predviđaju rok od šest mjeseci od formiranja svih dijelova vlasti.

Grlić Radman je izrazio nadu da će se uspješno provesti „sveobuhvatna izborna i ograničena ustavna reforma” kako bi se postigla ravnopravnost triju konstitutivnih naroda utemeljena u Daytonskom sporazumu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti