EU / POLITIKA

EU od 1. septembra zabranjuje usisivače jače od 1600 vati

Evropska unija najavljuje kako će od 1. septembra zabraniti proizvodnju i uvoz usisivača koji imaju motore jače od 1600 vati.

27.08.2014. 13:37 / Izvor: Ceppei

Evropska unija najavljuje kako će od 1. septembra zabraniti proizvodnju i uvoz usisivača koji imaju motore jače od 1600 vati.

Cilj je, kako kažu, povećati ekološku prihvatljivost.

Ta je odluka, piše Daily Mail, razljutila proizvođače. Oni smatraju kako slabi usisivači neće biti energetski učinkoviti

No, čini se da će na listi ‘zabranjenih usisivača’ završiti pet od sedam modela usisivača s liste ‘Best Buy’, s obzirom da im snaga prelazi ovo ograničenje.

Ta je odluka, piše Daily Mail, razljutila proizvođače. Oni smatraju kako slabi usisivači neće biti energetski učinkoviti, već će suprotno tome biti neučinkoviti u čišćenju. S time se slažu i ostali kritičari te dodaju kako će se usisavati duže i na taj načini trošiti jednaka količina energije.

Evropska unija uz to po prvi put obavezuje da usisivači imaju energetske naljepnice, s kategorijama energetske učinkovitosti od A do G. Naljepnice će pokazivati razinu potrošnje energije, kvalitete usisavanja i ispuštanja prašine. Testiranje se, međutim, ostavlja samim proizvođačima.

James Dyson, vlasnik tvornice usisivača, smatra da će naljepnice davati krivu sliku o kvaliteti usisivača. Naime, neće sadržavati informacije o trošku na vrećice i filtere koje neki usisivači još uvijek koriste. Iako njegova tvornica ne proizvodi usisivače jače od 1 400 vati, proizvodi one kojima vrećica ne treba. Najavljuje kako će se obratiti Evropskom sudu radi pravne ocjene takvog prijedloga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU