Projekat Terre: Planirana proizvodnja biogasa od organskog otpada

EU / FONDOVI

Projekat Terre: Planirana proizvodnja biogasa od organskog otpada

IPA prekogranični projekat TERRE ima za cilj da pokaže kako razumno i integrirano korištenje obnovljivih izvora energije predstavlja efektivan pokretač za održiv lokalni razvoj u ciljnim regijama.

26.09.2013. 11:17 / Izvor: eKapija.ba

IPA prekogranični projekat "Teritory, Energy&Employment" (Teritorija, energija i zaposlenost)-TERRE, u kojem kao jedan od partnera učestvuje LIR Evolucija iz Banja Luke, ima za cilj da pokaže kako razumno i integrirano korištenje obnovljivih izvora energije (iz izvora kao što su biomasa, sunce, voda, vjetar), predstavlja efektivan pokretač za  održiv lokalni razvoj u ciljnim regijama, baziran na partnerstvu između javnih institucija, pojedinaca i lokalnih zajednica.

Sve ovo ima za cilj porast prihoda i mogućnosti zapošljavanja u manje razvijenim  područjima, čime se promoviše rast i razvoj baziran na adekvatnoj upotrebi lokalnih resursa.

Slaviša Jelisić, menadžer projekta u LIR Evoluciji, ističe da trenutno rade na analizi specifičnog teritorijalnog potencijala za proizvodnju obnovljive energije.

''U narednom periodu je planirana izgradnja postrojenja za proizvodnju biogasa od organskog otpada sa peradarske farme, izrada tehničko-ekonomsko-finansijskih planova za lokalni razvoj, izrada kataloga investicionih mogućnosti u obnovljivu energiju za lokalni razvoj i niz aktivnosti usmjerenih na privlačenje novih investicija, održavanje seminara na temu OIE i lokalnog razvoja'', navodi on.

Dodaje da su u projekat uključene opštine i gradovi: Banjaluka, Gradiška, Prijedor, Laktaši, Srbac i Prnjavor.

''Postrojenje za proizvodnju biogasa će biti realizovano na teritoriji jedne od navedenih opština. Takođe, analiza specifičnog teritorijalnog potencijala za proizvodnju obnovljive energije se sprovodi na teritoriji navednih opština'', kaže on.

Dodaje da će nakon sprovedene analize biti poznat energetski potencijal  (iz različitih izvora kao što su biomasa, sunce, voda, vjetar) i  mogućnosti ulaganja u različite oblike energije.

LIR Evolucija je BiH partner na projektu iz programa South East Europe (SEE), zajedno sa vodećim partnerom – Provincija Rimini, Italija; i ostalim partnerima: Provincija Rovigo, Italija; Iuav Univerzitet, Italija;  Lokalna uprava okruga Ujszilvas, Mađarska; Opština Szolnok, Mađarska;  Technology Promotion Burgenland Ltd, Austrija; Evropski Centar za Obnovljivu Energiju, Austrija;  Opština Odorhieu Secuiesc, Rumunija;  Centar za Održivi Ruralni Razvoj Kranj, Slovenija; Opština Dimitrovgrad, Bugarska; Istarska Regionalna Energetska Agencija, Hrvatska; Privredna i Industrijska Komora Tirana, Albanija.

Ukupna vrijednost projekta je oko 2,4 miliona eura.  Projekat je počeo u decembru 2012., traje 24 mjeseca - do kraja novembra 2014. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU