Gradovima 100 milijuna eura iz programa URBACT III

26.11.2014. 13:24 / Izvor: europski-fondovi.eu
Gradovima 100 milijuna eura iz programa URBACT III

Tematski ciljevi URBACT-a su trostruki; pametan rast u smislu tehnoloških razvoja i inovacija, održiv rast u smislu zaštite okoliša i učinkovitih resursa te uključiv rast u smislu promicanje zapošljavanja i podršku mobilnosti radnih snaga.

Program URBACT III financiran je od strane Europske unije, a usmjeren je na razvoj inovativnih, održivih i uključivih gradova. Trenutno je u trećoj fazi, a prva faza je počela još 2002. godine, dok bi posljednja faza trebala biti gotova 2020. godine.

Ono što je vjerojatno najvažnije istaknuti jest kako URBACT III promiče integrirani održivi razvoj gradova. Program funkcionira na način da povezuje europske gradove i to tako da minimalno tri grada izrade strategiju za tekuće probleme, prijave se na natječaj i ostvare mogućnost dobivanja EU sredstava.

Na jučer održanoj konferenciji o ovom programu, istaknuto je kako su gradovi pokretači razvoja i to trebaju ostati i u budućnosti.

Tematski ciljevi URBACT-a su trostruki; pametan rast u smislu tehnoloških razvoja i inovacija, održiv rast u smislu zaštite okoliša i učinkovitih resursa te uključiv rast u smislu promicanje zapošljavanja i podršku mobilnosti radnih snaga. Ukupni proračun URBACT-a financiran je većinskim dijelom iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a drugi izvori financiranja su nacionalni doprinosi.

Europska komisija trebala bi do kraja godine odobriti URBACT III, a u veljači počinju natječaji. Hrvatskoj bi na raspolaganju bilo oko 100 milijuna eura, a budući da je Hrvatska članica EU-a, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja postaje partner i nositelj svih programa iz URBACT-a. Hrvatska će ova sredstva moći iskoristiti u iduće dvije godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU