EU / POLITIKA

Gazprom će ispoštovati ugovore o isporuci gasa Njemačkoj

Ruska kompanija Gasprom ispoštovaće trgovinske ugovore o isporuci gasa Njemačkoj, čak iako Berlin podržava uvođenje oštrijih sankcija Moskvi zbog krize sa Ukrajinom, izjavio je zamjenik predsjednika kompanije Aleksandar Medvedev.

07.04.2014. 08:32 / Izvor: SRNA

Ruska kompanija Gazprom ispoštovaće trgovinske ugovore o isporuci gasa Njemačkoj, čak iako Berlin podržava uvođenje oštrijih sankcija Moskvi zbog krize sa Ukrajinom, izjavio je zamjenik predsjednika kompanije Aleksandar Medvedev.

Iako je u dijelu Njemačke javnosti prisutan strah da bi Rusija mogla odogovoriti na ekonomske sankcije ukidanjem isporuke gasa, Medvedev je istakao da ne bi imalo smisla odustati od zarade koja se ostvaruje prodajom gasa.

"Gas nije oružje, to je roba. U našem je interesu da prodajemo gas, da bismo zaradili", rekao je Medvedev za izdanje njemačkog lista "Handelsblat".

On je dodao da bi, takođe, u suprotnom kompanija morala da plati veliku kaznu zbog neispunjavanja ugovora prema Njemačkoj, koja kupuje od "Gazproma" 35 odsto od ukupne količine potrebnog gasa.

"SAD i Evropa imaju potrebu da neko igra ulogu negativca, a mi smo izgleda odigrali tu ulogu za njih", rekao je Medvedev.

Nakon pripajanja Krima Rusiji, Moskva je prošle sedmice poništila sporazum o redukovanoj cijeni gasa sa Ukrajinom koji je skopljen 2010. godine u zamjenu za korišćenje baze u Sevastopolju na Krimu.

Osim povećanja cijene isporuke gasa Kijevu, kompanija "Gazprom" je zatražila 11,4 milijardi dolara, koliko iznosi ukupno smanjenje cijene gasa koje je Moskva odobrila Kijevu u posljednje četiri godine.

"Nismo povećali cijenu gasa, samo smo vratili tržišnu cijenu. Šta bi radila neka evropska kompanija u takvoj situaciji", zapitao je Medvedev.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU