EU

Njemački ekonomski model šteti eurozoni

31.10.2013. 09:47 / Izvor: SRNA
Njemački ekonomski model šteti eurozoni

U svom polugodišnjem izvještaju Ministarstvo finansija navodi da je rast domaće potražnje u Njemačkoj "anemičan", ističući da je kineski juan i dalje "značajno potcijenjen".

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da je njemački privredni model rasta rukovođen izvozom odgovoran za slabljenje eurozone.

SAD su kritikovale njemačku ekonomsku politiku, uz ocjenu da model rasta zasnovan na izvozu nanosi štetu eurozoni i široj globalnoj ekonomiji.

U svom polugodišnjem izvještaju Ministarstvo finansija navodi da je rast domaće potražnje u Njemačkoj "anemičan", ističući  da je kineski juan i dalje "značajno potcijenjen".

"Anemičan tempo rasta domaće potražnje u NJemačkoj i zavisnost od izvoza nanijelo je štetu rebalansu u vrijeme kada su mnoge druge zemlje evrozone pod snažnim pritiskom da suzbiju potražnju i izvoz kako bi promovisale niži rast, inflaciju i veću zaposlenost",  navodi se u izvještaju.

Posljednjih godina SAD i mnoge druge ekonomije tvrde da Kina pokušava da održi vještački nisku vrijednost svoje nacionalne valute.

Peking time daje nepoštenu prednost svojim izvoznicima,jer potcijenjena vrijednost valute čini robu jeftinijom za strane kupce.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU