POVODOM NAJAVLJENIH SANKCIJA

Dodik: Ugasiću svoje račune u bankama

16.03.2024. 09:35 / Izvor: Agencije
dodik

Istakao je da bi eventualni gubitak međunarodne korespodencije banaka može biti veoma problematičan za naše banke.

"Ja ću povući iz banaka gdje primam i platu i sve ostalo, sve račune i predlažem da to svi urade", rekao je Milorad Dodik predsjednik RS nakon održane sjednice IK SNSD-a, reagujući na moguće najavljene sankcije domaćim bankama od strane ministarsva finansija SAD-a.

Istakao je da bi eventualni gubitak međunarodne korespodencije banaka može biti veoma problematičan za naše banke.

U narednim danima, najavio je Dodik, vidjeće se da li se može internim propisima omogućiti da ljudi koji su pod sankcijama ostvare svoja prava.

"Zamislite vi to, američka država onemogućava ljudima da ostvare elementarna ljudska prava", rekao je Dodik.

Podsjećamo, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Ana Moris rekla je prošle sedmice da bi se, osim osoba u BiH, pod sankcijama mogle naći i banke koje su otvorile račune političarima ili firmama koje su na crnoj listi SAD.

To je izazvalo paniku među bankarima, koji su se našli u nezavidnoj poziciji.

Podsjećamo, poslovni portal Akta.ba je prošle godine istražio kako posluju banke u BiH s osobama na američkoj crnoj listi i šta na to kaže zakon.

Iz Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina su tada za Akta.ba kazali da u skladu sa lokalnim zakonodavstvom, banke nisu u obavezi da primjenjuju sankcije SAD-a koje po svom sadržaju nisu sve iste, ali da oni ne žele da imaju poslovne odnose sa licima koja se nalaze na sankcijskim listama.

"Većina osoba iz BiH koje su na listi sankcija, su pod sankcijama koje obuhvataju zapljenu imovine koja se nalazi na teritoriji SAD-a i zabranu ulaska u SAD. Činjenica da neko sa ove liste sankcija ima otvoren račun izvan SAD-a ne predstavlja kršenje sankcija, te u ovom kontekstu vrsta računa nije bitna. Banka u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti ima obavezu procjene rizika, te ima mogućnost da ne uspostavi saradnju s klijentom. Osobe koje se nalaze na listi sankcija su spriječene da vrše transakcije međunarodnog platnog prometa sa SAD. Raiffeisen banka zbog reputacijskog rizika ne želi da ima poslovne odnose sa licima koja se nalaze na sankcijskim listama, te na taj način i postupa onako kako to lokalno zakonodavstvo dozvoljava", naveli su tada iz Raiffeisen banke. 

Temeljem odredbi Zakona, banke su dužne da izrade procjenu rizika kojom utvrđuju stepen rizičnosti grupa klijenata ili pojedinog klijenta, poslovnog odnosa, transakcije ili proizvoda, uključujući i poslovanje s platnim karticama, u vezi s mogućnošću zloupotrebe u svrhe pranja novca ili finansiranja terorističkih aktivnosti.

Također, banke su dužne uspostaviti efikasan sistema upravljanja svim rizicima kojima mogu biti izložene u svom poslovanju, uključujući i upravljanje rizicima na nivou bankarske grupe i obavezama koje banke u međunarodnom platnom prometu imaju prema korespondentnim bankama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti