EU/ SVIJET

Njemački ustavni sud odobrio Europski stabilizacijski mehanizam

Njemački ustavni sud donio je u utorak u Karlsrueheu konačnu odluku da je sudjelovanje u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) u skladu s njemačkim ustavom.

18.03.2014. 12:33 / Izvor: Business.hr

Njemački ustavni sud donio je u utorak u Karlsrueheu konačnu odluku da je sudjelovanje u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) u skladu s njemačkim ustavom.

Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) je stalni fond Europske unije za pomoć državama članicama eurozone u krizi. Njemački ustavni sud danas je potvrdio ustavnost fonda, potvrđujući tako raniju odluku iz 2012. kad je odobrio ESM.

Današnja je presuda konačna nakon što je odluka iz rujna 2012. omogućila Njemačkoj da ratificira ESM pod uvjetom da se njemački doprinos ne može povećavati bez odobrenja parlamenta.

Sud je ponovio da postojanje fonda od 700 milijardi eura ne ograničava pravo Bundestaga da odlučuje o monetarnim pitanjima dokle god donji dom njemačkog parlamenta ima dovoljno nadzora nad ESM-om.

"Proračunska autonomija njemačkog Bundestaga je sačuvana", stoji u presudi koju je pročitao predsjednik suda Andreas Vosskuhle,

Njemačka najviše doprinosi u ESM, do 190 milijardi eura u jamstvima. ESM može dati zajam do 500 milijardi eura ugroženim zemljama eurozone.

Za sud je bilo odlučujuće da prema sadašnjim odredbama ESM-a dozbovljava "očuvanje proračunske autonomije Bundestaga". "U Bundestagu se donose odluke - i o prihodima i o rashodima, čak i po pitaju međunarodnih i europskih obveza", rekao je Vosskuhle .

U koalicijskom ugovoru nove njemačke vlade stoji kako se zajmovi stalnog kriznog fonda eurozone, Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), moći će se koristiti samo ako stabilnost eurozone bude ugrožena i ako Bundestag na to pristane. I to samo u zamjenu za "reforme i stroge mjere proračunske konsolidacije".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU