Podrška brojnih političkih grupa

Evropski parlament traži strategiju EU za dvostruko veće korištenje bicikla

17.02.2023. 09:59 / Izvor: Agencije
korištenje bicikala

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) jučer su jednoglasnom odlukom zatražili od Evropske komisije razvoj strategije EU za promociju korištenja bicikla.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) jučer su jednoglasnom odlukom zatražili od Evropske komisije razvoj strategije EU za promociju korištenja bicikla kao prevoznog sredstva, s ciljem da se u Evropi do 2030. udvostruči broj kilometara pređenih biciklom.

Rezolucija kojom je to zatraženo od Komisije dobila je podršku brojnih političkih grupa u EP, što se ne događa često.

Francuska ekološkinja Karima Delli, predslednica Odbora EP za transport, rekla je na slednici EP u Strazburu da je korištenje bicikla "postalo toliko popularno, da se proizvođači bore da zadovolje potražnju".

"Želimo evropsku biciklističku strategiju", kazala je ona, kao podnositelljka neobavezujuće rezolucije prihvaćene na plenarnoj sjednici, prenijela je agencija AFP.

Poslanici EP traže od Evropske komisije i država članica EU "da podrže proizvodnju bicikala i električnih bicikala i komponenti napravljenih u Evropi" da bi se "podsticala konkurentnost" tog sektora, i pozivaju na "jačanje stručne obuke" da bi se "promovisala kvalitetna radna mjesta" u toj industriji.

EP je pozvao svih 27 članica EU da smanje PDV na prodaju, iznajmljivanje i popravku bicikala što bi, po računici poslanika, omogućilo da se do 2030. godine "udvostruči broj radnih mjesta u tom sektoru i dostigne milion", dijelom i privlačenjem radnika drugih sektora i njihovom prekvalifikacijom.

EP takođe poziva države i lokalne vlasti da "značajno povećaju ulaganja" u izgradnju staza za bicikle i da spriječe krađu bicikala povećanjem broja bezbjednih parkinga, posebno na željezničkim stanicama i u novim stambenim naseljima.

Poslanici EP predlažu i da se 2024. godina proglasi "Evropskom godinom korištenja bicikla".

Jučer je usvojena rezolucija EP prva je isključivo o korištenju bicikla i obuhvata sve aspekte te teme.

Uz poziv Evropskoj komisiji da razvije posebnu evropsku strategiju korištenja bicikla, rezolucijom se od tog tijela traži i da konstatuje da je korištenje bicikla postalo potpuno razvijen način prevoza i da ga stavi u ravnopravan položaj sa ostalim vidovima prevoza, prenijela je Istraživačka služba EP (EPRS).

Bicikl bi trebalo da bude integrisan u gradsku mobilnost uz uređivanje puteva za bicikle između prigradskih područja i gradskih centara, obezbjeđivanje parkirališta za bicikle u blizini čvorova gradskog prevoza i pristupačnim uslugama korištenja javnih električnih i običnih bicikala.

Bicikl bi takođe trebalo da bude integrisan u međugradski transport izgradnjom biciklističkih staza paralelno sa željezničkim prugama ili unutrašnjim plovnim putevima, prilikom nadogradnje "Transevropske transportne mreže" (TEN-T), kao i sa više mjesta u vozovima za bicikle.

Bicikl, navodi se u rezoluciji, može biti pristupačna transportna alternativu posebno za ekonomski ugrožene društvene grupe kojima su teško dostupni drugi vidovi prevoza. Rezolucija stoga poziva države članice i lokalne aktere da razviju sisteme podrške da bi se tom stanovništvu olakšala kupovina bicikala ili učešće u sistemima javnog korištenja bicikala.

Da bi se predupredile nesreće, EP je pozvao Evropsku komisiju da sarađuje s državama članicama u izradi zajedničkih smjernica i preporuka za bezbjednost na putevima za kategoriju "mikro mobilnosti" kojoj bicikl pripada, što su na primer ograničenja brzine, obuka učesnika u saobraćaju o odnosu prema biciklistima i obuka korisnika bicikla, i definisanje odnosa prema spornim zahtjevima za korištenje kaciga, koji mnoge odvraćaju od bicikla.

U izjavi na današnjoj plenarnoj sjednici EP o rezoluciji, prenosi EPRS, Evropska komisija je istakla da je korištenje bicikla kao prevoznog sredstva već uzela u obzir u mnogim svojim inicijativama.

Evropska komisija je konstatovala da je važno pitanje koje treba riješiti bezbjednost biciklista u saobraćaju i da zato planira da uspostavi posebnu ekspertsku grupu koja bi dala preporuke za to.

EPRS piše da korištenje bicikla doprinosi "Zelenoj tranziciji EU" smanjenjem zagušenja ulica i puteva i smanjenjem zagađenja bukom, a pošto nema izduvnih gasova, doprinosi i poboljšanju kvaliteta vazduha, posebno u gradovima.

Bicikl ima i važnu ulogu u poboljšanju zdravlja stanovništva jer donosi više fizičke vježbe i jer je vazduh čistiji za sve, a doprinosi i ekonomskom rastu otvaranjem novih, "zelenih radnih mjesta" i podsticanjem "cirkularne ekonomije".

Ipak, širom EU nedostaje namjenskih biciklističkih staza što dovodi do značajnog rizika od nesreća na ulicama i putevima, i nema dovoljno parking mjesta za bicikle. Pored toga, mjere za sprječavanje krađe bicikala su nedovoljne i nedostaju stanice za punjenje baterija električnih bicikala što ograničava masovnije korištenje bicikala u gradovima.

EU još nema jedinstvenu politiku u oblasti korištenja bicikla, već je to odgovornost svake države članice pojedinačno, te svaka uspostavlja svoj regulatorni okvir, svaka radi tempom i svaka u skladu sa svojim shvatanjima i potrebama, te je praksa neujednačena.

Na još nižem, lokalnom ili regionalnom nivou preduzimaju se praktične mjere, kao što je razvoj biciklističke mreže ili prilagođavanje mreže javnog prevoza da bi se olakšala kombinovana putovanja.

Intervencija na nivou EU za sada se sastoji samo od promovisanja korištenja bicikla, pružanja finansijske podrške, preko evropskih strukturnih i investicionih fondova i Fonda za oporavak i otpornost, i razmjene iskustava, "najbolje prakse".

Istovremeno, Strategija održive i pametne mobilnosti EU, piše EPRS, kao i saopštenja Evropske komisije o novom okviru EU za urbanu mobilnost, i dokument Evropske komisije "Uštedi energiju", naglašavaju potrebu da se u ukupnom transportu u gradovima poveća udio javnog prevoza, pješačenja i vožnje bicikla, ali na nivou EU još ne postoji ni strategija za to.

Evropski parlament je više puta isticao i podržavao bicikl kao vid transporta, kao i interese građana koji ga koriste kao prevozno sredstvo.

U rezoluciji iz 2015. o sprovođenju "Bijele knjige Evropske komisije o transportu" iz 2011. godine, EP je naglasio važnost podrške regionalnim programima za uspostavljanje i proširenje biciklističkih mreža u velikim evropskim regionima, i za bolje prikupljanja podataka o svakodnevnoj praksi korištenja bicikala u ukupnom prevozu.

Korištenje bicikla kao prevoznog sredstva je takođe pomenuto u rezoluciji o "Zelenom dogovoru" iz 2020. godine, kojom je EP tražio sveobuhvatniji plan urbane mobilnosti da bi se smanjile gužve i poboljšao život u gradovima i većim naseljima kroz podršku javnom prevozu s nultom emisijom zagađujućih gasova i infrastrukturom za bicikliste i pješake.

U rezoluciji iz 2021. o "Okviru politike EU za bezbjednost na putevima 2021–2030", EP je naglasio važnost nove biciklističke infrastrukture koju su države članice uvele ili šire koristile posebno zbog potreba tokom pandemije covida-19, i "koja ne samo da treba da ostane kakva jeste, već i da se dalje širi i unapređuje".

EP je u nacrtu rezolucije o "Okviru urbane mobilnosti" 2022. godine skrenuo pažnju i na pogibije na ulicama i putevima u gradovima, budući da 70 posto žrtava tih nesreća čine ranjivi učesnici u saobraćaju, pješaci i biciklisti, dodaje EPRS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU