EU / EKONOMIJA

Vlada Hrvatske spremila paket hitnih mjera za pomoć privredi

Prva od šest hitnih mjera je subvenicija Vlade za skraćenu radnu nedjelju.

29.08.2020. 09:11 / Izvor: Tanjug

Najlošije prognoze na kraju su se i obistinile - hrvatski BDP je u drugom tromjesečju potonuo 15,1 odsto i među zemljama EU, prema dosad objavljenim podacima, Hrvatska je zabilježila peti najlošiji rezultat, nakon Španije, Francuske, Italije i Portugala.

U jesenjem paketu mjera nalaze se i subvencije za skraćenu radnu nedjelju, povoljni krediti za preduzetnike, poresko rasterećenje...

Prva od šest hitnih mjera je subvenicija Vlade za skraćenu radnu nedjelju. Vlada će pomoći djelatnostima u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini sa sufinansiranjem 2.000 kuna po radniku za skraćenu radnu sedmicu.

Preduzetnike čekaju povoljniji krediti - Hamag-Bicro i HBOR nastaviće da daju kredite s kamatama od 0,25 odsto za održavanje likvidnosti preduzeća.

Zatim, Hrvatska na raspolaganju ima šest milijardi evra bespovratnih sredstava koja će koristiti i za obnovu školskih, zdravstvenih i kulturnih objekata nakon zemljotresa.

Od 1. januara na snagu stupa nova poreska reforma u kojoj je smanjenje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 odsto i s 36 na 30 odsto, kao i porez na dobit s 12 na 10 odsto za mala i srednja preduzeća, koja ostvaruju prihode do 7,5 miliona kuna. Plate bi tako trebalo da rastu od 100 do 800 kuna.

Vlada će pregovarati sa sindikatima o (ne)povećanju plata jer želi kompromis - ili da zamrzne povećanje plata dok BDP ne počne da raste, ili da ta povećanja budu manja.

I šesti, posljednji potez Vlade, usmjeren je na investicije. Vlada će ubrzati investicije koje se finansiraju iz EU i podstaknuti i državne firme da imaju više investicija.

Ako želi da ublaži pad ekonomije i spriječi znatnija otpuštanja zaposlenih, kako je rekao ministar finansija Zdravko Marić, pred Vladom su veliki izazovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU