PROJEKT OD 40 MILIJUNA EURA

Grad Zagreb kreće u izgradnju gotovo 300 stanova za jeftiniji najam

08.04.2024. 09:18 / Izvor: Dnevnik.hr
ZG

Foto: Foto: Grad Zagreb. Zgrada u Podbrežju

Osim ove zgrade u Podbrežju Grad namjerava graditi još objekata sa stanovima za najam na gradskim zemljištima.

Grad Zagreb u ponedjeljak pokreće postupak javne nabave za izvođača radova novog stambeno-poslovnog objekta u Podbrežju u kojem će biti gotovo 300 stanova za najam. 

Ukupna vrijednost investicije je oko 40 milijuna eura, navodi se u priopćenju Grada Zagreba. 

Stanovi će se dodjeljivati putem natječaja i bit će namijenjeni za priuštivi i socijalni najam, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Stambeno-poslovna građevina imat će ukupnu površinu od 31.000 m², u sklopu koje će biti podrum, prizemlje i osam katova, s 288 stanova i tri poslovna prostora. 

Grad Zagreb u naselju planira izgradnju i različitih društvenih sadržaja, uključujući osnovnu školu, vrtiće, dvoranu, bazen te poslovne prostore. Projektiranje tih sadržaja je u tijeku, navodi se u priopćenju.

"Grad Zagreb trenutno u svom fondu ima oko 6.500 stanova koje daje u najam najmoprimcima za socijalno i priuštivo stanovanje. To je nedostatno za potrebe stanovnika grada Zagreba te stoga želimo graditi stanove kako bi odgovorili na njihove potrebe i ponudili sugrađanima stanove po priuštivim cijenama, a socijalno ugroženim sugrađanima stanove uz zaštićenu najamninu", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Podsjeća kako su se ranije gradske stambene zgrade gradile kreditima Zagrebačkog holdinga, kako bi se zaobišao limit kreditne zaduženosti Grada, nakon čega bi Grad kroz leasing otkupljivao predmetne zgrade, no sada se neće primijeniti taj model.

"Takav model mi ne želimo nastavljati. Grad smo uspjeli financijski oporaviti, te smo odlučili otkupiti zemljište od Holdinga i izgraditi zgradu vlastitim sredstvima kao kapitalno ulaganje, bez dizanja kredita", istaknuo je Tomašević.

Osim ove zgrade u Podbrežju Grad namjerava graditi još objekata sa stanovima za najam na gradskim zemljištima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti