Općina Stari Grad Sarajevo opremila senzornu sobu Zavoda Mjedenica

Filantropi

Općina Stari Grad Sarajevo opremila senzornu sobu Zavoda Mjedenica

Nastavlja se podrška Općine Stari Grad Sarajevo Javnoj ustanovi Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica.

13.06.2018. 09:01 Izvor: / Akta.ba

Nastavlja se podrška Općine Stari Grad Sarajevo Javnoj ustanovi Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica.

Otvorena je posebno opremljena senzorna soba koju će koristiti djeca sa poremećajem senzorne integracije, a čije opremanje je finansirala Općina Stari Grad. Istovremeno, potpisan je i ugovor o finansijskoj podršci projektu koji za podršku učenicima sa govorno-jezičkim poremećajima u osnovnim školama vrijedan 7.000 KM.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Zavoda Mjedenica Mirsada Čakal. Direktorica Čakal je u svom obraćanju kazala da bi dugo trajalo nabrajati sve projekte koje je Općina Stari Grad finansirala i pokrenula u korist Zavoda Mjedenica i njegovih korisnika: "Želim se beskrajno zahvaliti načelniku Hadžibajriću i njegovoj administraciji na ovom, ali i svim prošlim projektima, u svoje lično ime, ali i u ime uposlenika, učenika i njihovih roditelja", kazala je direktorica Čakal.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je istakao da je pomaganje ovoj instituciji obaveza: "Naša je velika obaveza pomagati Zavod Mjedenica, što ćemo zasigurno činiti i u budućnosti. Smatram da Zavod Mjedenica treba imati podršku ne samo Općine Stari Grad, već i svih drugih nivoa vlasti", poručio je načelnik Hadžibajrić. Senzorna soba je posebno opremljena soba koju će koristiti osobe koje imaju poremećaj senzorne integracije. Unutar te sobe imaju priliku da istraže i da razviju svoje senzorne vještine. Ovaj vid terapije se koristi u radu s djecom s poteškoćama u razvoju i ima veliki značaj. Senzorna soba sa različitim elementima pomaže stimulaciju osjetila kao što su vid, sluh, dodir, miris i okus.

"Odlučili smo se za elemente, koji će nam pomoći da razvijemo ono najneophodnije kod djece. Izdvojit ću specijalnu ljuljašku i ležaj, zvjezdano nebo, strunjače sa geometrijskim oblicima, a sve je propraćeno i zvučnim efektima," rekla je Zumreta Jejina pedagogica Zavoda, koja je sa djecom demonstrirala sve funkcije ove prostorije. Radi se o najopremljenijoj sobi takve vrste u Kantonu Sarajevo i bit će na raspolaganju i drugim ustanovama.

Selmir Hadžić, uposlenik Zavoda, je jedan od začetnika ovog projekta opremanja senzorne sobe: "Senzorna soba je definitivno nešto novo, čak i za specijalizirane ustanove i ovo će zasigurno unaprijediti sistem obrazovanja za osobe sa poteškoćama u razvoju," izjavio je Hadžić i potvrdio da, po podacima sa kojima raspolažu, radi se možda o najopremljenijoj prostoriji ovakve vrste u regionu. Senzorna soba je opremana u tri faze, prve dvije su finansirali USAID i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a treću, odnosno najskuplju fazu u iznosu od 21.000 KM, Općina Stari Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi