Uk i Khattab obišli gradilišta

Na lokaciji Šip izgrađene 74 stambene jedinice, u Ilijašu u toku gradnja 104

17.09.2023. 09:29 / Izvor: Akta.ba
stanovi

Premijer Uk izrazio je zadovoljstvo dinamikom izgradnje objekata.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i direktorica Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova Lejla Khattab obišli su radove na stambenim objektima u izgradnji na lokacijama Rosulje (općina Vogošća), Centar (općina Ilijaš), kao i završeni stambeni objekat u općini Centar na lokalitetu Šipa, a koje realizira pomenuti Fond, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo. 

Stanovi su namijenjeni za pripadnike boračke populacije i mlade s područja našeg kantona, kroz programe koje Vlada KS realizira putem Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Na lokaciji Šip izgrađene su 74 stambene jedinice u kojima će dom pronaći deset porodica pripadnika boračke populacije (supruge šehida i poginulih boraca, roditelj šehida i poginulih boraca), zatim 20 pripadnika kategorije mladi subvencioniranjem, kroz Program poticajne stanogradnje i omogućavanja kupovine stana pod povoljnijim uvjetima uz beskamatno kreditiranje, dok su preostale stambene jedinice prodate u okviru posebnih programa Fonda pripadnicima ostalih kategorija boračke populacije - demobilisani borci, članovi porodica šehida i poginulih boraca, mladima i u slobodnoj prodaji.

Na lokaciji Rosulje u toku je izgradnja 178 stambenih jedinica u dva objekta u kojima će dodjelom stanova u vlasništvo stambeno pitanje riješiti 119 porodica pripadnika boračke populacije - supruge šehida i poginulih boraca, roditelji šehida i poginulih boraca i ratni vojni invalidi.

I u ovim objektima biće omogućena kupovina subvencioranjem, kroz Program poticajne stanogradnje i omogućavanja kupovine stana pod povoljnijim uvjetima uz beskamatno kreditiranje za 30 pripadnika mladih, dok će preostalih 29 stanova biti prodato u okviru posebnih programa Fonda pripadnicima ostalih kategorija boračke populacije, mladima i u slobodnoj prodaji.

U objektu Centar u Ilijašu u toku je izgradnja 104 stambene jedinice, u kojem su do sada predugovore o udruživanju sredstava zaključila 33 pripadnika kategorije mladi, a u okviru Programa poticajne stanogradnje uz omogućavanje kupovine stana pod povoljnijim uvjetima i uz beskamatno kreditiranje. Preostale stambene jedinice biće prodate u okviru posebnih programa Fonda pripadnicima ostalih kategorija boračke populacije, mladima i u slobodnoj prodaji.

Premijer Uk izrazio je zadovoljstvo dinamikom izgradnje objekata, kvalitetom ugrađenih materijala, kao izgledom i strukturom stambenih jedinica, koje će korisnicima pružiti brojne mogućnosti za ugodan život, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije