Investicije / NEKRETNINE

Austrijanci zainteresirani za gradnju vjetroelektrana na Kupreškoj visoravni

25.03.2008. 11:59 / Izvor: Nezavisne novine

Načelnik opštine Kupres Stjepan Herceg rekao je da postoji interes kompanije iz Austrije za izgradnju vjetroelektrana na Kupreškoj visoravni.

On je podsjetio da su prostornim planom opštine predviđene lokacije za instalisanje vjetroparkova, koji koriste energiju vjetra za proizvodnju električne energije.

"Mjerni instrumenti koji su postavljeni prije godinu dana pokazali su povoljne rezultate i opština Kupres će tražiti investitore za izgradnju vjetroelektrana na Kupreškoj visoravni", najavio je Herceg.

Prema njegovim riječima, koncesija za korištenje zemljišta za instalisanje vjetroparkova na Kupreškoj visoravni biće dodijeljena na 25 do 30 godina, koliki je vijek trajanja turbina koje za proizvodnju električne energije koriste snagu vjetra. Herceg je dodao da će se zemljište izdato koncesionarima i dalje moći koristiti kao poljoprivredno zemljište.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije