Fondacija Dogs Trust u KS-u želi graditi Centar za pse vrijedan 20 miliona KM

16.01.2019. 13:11 / Izvor: Akta.ba
Fondacija Dogs Trust u KS-u želi graditi Centar za pse vrijedan 20 miliona KM

Za njegovu izgradnju, kako su naveli iz Dogs Trust-a, potrebno je 50 dunuma zemlje koje bi ovoj Fondaciji bilo dato na privremeno korištenje.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić sastali su se danas sa predstavnicima Fondacije za pse "Dogs Trust" koji su ih upoznali sa aktivnostima i projektima koje ova organizacija, zajedno sa lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, implementira u humanom i održivom sistemu upravljanja populacijom pasa.

Šef Predstavništva ove fondacije u našoj zemlji Anel Bećirović je ovom prilikom, pored sedam programa koji se ovdje već realizuju, detaljnije predstavio veliki projekt, koji čeka svoju realizaciju. Radi se o izgradnji modernog centra za udomljavanje pasa za čiju je izgradnju i pokretanje ova Fondacija spremna uložiti 20 miliona KM.

"Jedan ovakav centar, prvi u ovom dijelu Evrope, bio bi direktna strana investicija za Kanton i državu. Uz zapošljavanje 50 osoba, centar bi, uz besplatne usluge zbrinjavanja pasa bez vlasnika, nudio i još mnoge usluge i sadržaje za sve one koji vole i brinu za pse", istakao je Bećirović.

Za njegovu izgradnju, kako su naveli iz Dogs Trust-a, potrebno je 50 dunuma zemlje koje bi ovoj Fondaciji bilo dato na privremeno korištenje.

Pokretanje jednog ovakvog Centra bilo bi svakako posebno društveno korisno te bi bilo i dobra poruka u sprovođenju Zakona o zaštiti životinja što je i obaveza lokalnih zajednica, istakli su ovom prilikom premijer Fortoi ministar Mandić.

"Ovo bi svakako bila 20 miliona vrijedna direktna strana investicija ovdje koja bi dovela do novog zapošljavanja te će je Vlada Kantona tako i tretirati. Zajedno sa lokalnim zajednicama učinit ćemo sve da ona u Kanotnu Sarajevo bude implementirana. Naši dogovori sa Fondacijom ostaju otvoreni", naglasio je nakon ovog sastanka premijer Forto. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije