Šećerana ponovo ide u doboš: Početna cijena prodaje osam miliona KM

10.06.2020. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Šećerana ponovo ide u doboš: Početna cijena prodaje osam miliona KM

Predmet prodaje je kompletna imovina stečajnog dužnika koju čine objekti, zemljište, osnovna sredstva, oprema, rezervni dijelovi, alat i inventar,

Stečajni upravnik AD"Fabrika šećera Bijeljina" Velika Obarska - u stečaju ponovo je objavio prodaju Šećerane, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Predmet prodaje je kompletna imovina stečajnog dužnika koju čine objekti, zemljište, osnovna sredstva, oprema, rezervni dijelovi, alat i inventar, materijal iz centralnog magacina, potrošni materijal, gorivo i hemikalije, gotovi proizvod, rezervni dijelovi...

Prodaja imovine će se vršiti putem dostavljanja pismenih ponuda od strane kupaca.

Otvaranje pismenih ponuda će se obaviti 25.06.2020.god. u 12h, a početna cijena licitacije je 8.000.000,00 KM 

Prodaju ove fabrike stopirala je i pandemija izazvana koronavirusom.

Predsjednik Odbora povjerilaca “Šećerane” Vojislav Nikolić  nedavno je kazao da je odluku o stopiranju prodaje donio Odbor jer je bio onemogućen dolazak u RS potencijalnim kupcima iz inostranstva.

On je kazao i da je“Unimont” iz Loznice poslala pismo namjere u kojem se navodi da su zainteresovani da kupe imovinu nekadašnjeg semberskog giganta.

Kako je pojasnio “Unimont” se bavi stanogradnjom, a vlasnik te firme u pismu namjere za “Šećeranu” nudi osam miliona i 400 maraka i spreman je da uplati depozit.

Inače, imovina “Šećerane” godinama je prodavana po cijeni od deset miliona maraka.

Skupština povjerilaca “Šećerane” prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona maraka. Najniži iznos ispod kojeg neće padati cijena je sedam miliona KM.

Skupština povjerilaca bijeljinske “Šećerane” donijela je krajem prošle godine odluku da bi prodaja ove fabrike trebalo da bude ubrzana i okončana u što kraćem roku. Odlučeno je da će fabrika i dalje biti prodavana kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine.

Inače Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije