Pokrenut predstečajni postupak

Carmen line - prva bh. modna kuća odlazi u stečaj

14.06.2023. 14:29 / Izvor: Akta.ba
Carmen line

Kao privremeni stečajni upravnik imenovan je Andrej Trišić iz Banjaluke.

Prva bh. modna kuća "Carmen line" iz Laktaša odlazi u stečaj, piše Akta.ba.

Okružni privredni sud u Banjaluci objavio je da je Rješenje broj: 57 0 St 140863 23 St, od 1.6.2023. godine, pokrenut prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom “Carmen-line” d.o.o. Laktaši. 

Kao privremeni stečajni upravnik imenovan je Andrej Trišić iz Banjaluke.

Donesena je i privremena mjera kojom se zabranjuje stečajnom dužniku “Carmen-line” d.o.o. Laktaši da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom i novčanim sredstvima, kao i mjera zabrane pojedinačnih prinudnih izvršenja pokrenutih protiv stečajnog dužnika, i iste se privremeno obustavljaju.

Rješenje i oglas o pokretanju prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka objavljeni su na oglasnoj tabli Suda 1.6.2023. godine i u Službenom glasniku Republike Srpske, Broj 52 - 14.06.2023.

Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad kompanijom koja je u vlasništvu porodice Stojić, a čiji je direktor Plamenka Stojić - zakonski zastupnik "Carmen line-a" pokrenuo je 6. aprila ove godine, navodeći da ovo društvo u posljednjih nekoliko godina posluje s gubitkom, zbog čega je donesena odluka o prestanku njegovog rada.

Kako se ističe, pokretnu i nepokretnu imovinu ne posjeduje, a nema ni zaposlenih radnika, niti ima neizmirenih obaveza prema njima ili drugim fizičkim licima. Obaveze postoje samo prema pravnim licima.

Sud je na osnovu priložene dokumentacije utvrdio da je predlagač učinio vjerovatnim platežnu nesposobnost dužnika, čime su ispunjeni uslovi za pokretanje prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Podsjećamo, modna kuća "Carmen line" 2019. proglašena je najuspješnijom modnom kućom u zemljama regiona, a njen vlasnik i generalni menadžer Zorislav Stojić bio je dobitnik titule za najuspješnijeg muškarca 2019. godine.

Nakon njegove smrti firma bilježi pad prihoda. Već 2020. firma je bila u gubitku – 258.718, 00 KM a 2021. - 167.299,00 KM. Smanjivao se i broj radnika koji je 2019. bio 52 a 2021. samo 20.

Ova bh. modna kuća posjedovala je butike širom BiH.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije