Investicijski fond koji je RS odobrio kredit Slovenci smatrali nepouzdanim

19.10.2015. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Investicijski fond koji je RS odobrio kredit Slovenci smatrali nepouzdanim

Američki investicijski fond sa kojim je RS ugovorila kredit od 300 miliona dolara je ove godine bio jedna od kompanija koja se natjecala za kupovinu Nove kreditne banke Maribor.

Američki investicijski fond sa kojim je RS ugovorila kredit od 300 miliona dolara je ove godine bio jedna od kompanija koja se natjecala za kupovinu Nove kreditne banke Maribor.

Slovenačka Vlada je, prema pisanju slovenačkih medija, odbila jer nisu smatrali ozbiljnom iz razloga što je firma registrovana početkom 2014.godine u apartmanu na Floridi, te nema čak ni svoj sajt.

Ponuda Global Bancorp Commodities And Investments Inc. za preuzimanje Nove kreditne banke Maribor je bila 250 miliona eura za preuzimanje Banke i 100 miliona eura za dokapitalizaciju banke.

"Činjenica da je njegov predsjednik Alexander Vasiliev, dovela je investicijske stručnjake u sumnju da bi to mogao biti slučaj ruskog kapitala koji pokušava pronaći sigurno utočište putem međunarodnih ulaganja tijekom ukrajinsko-ruske krize", pisali su tada slovenski mediji.

Podsjetimo, Vlada RS odobrila je novo zaduženje u iznosu od 300 miliona dolara kod fonda Global Bancorp Commodities And Investments. Kredit je namijenjen za finansiranje budžetskih rashoda i dokapitalizaciju Investiciono-razvojne banke RS.

Rok otplate je tri godine, a kamatna stopa je tri posto na godišnjem nivou.

Lider Narodni demokratski pokret (NDP) Dragan Čavić smatra da je ova odluka neustavna i nezakonita, jer je donesena protiv odluke Narodne skupštine RS o dugoročnom zaduživanju RS za 2015. godinu te da bi ovo moglo prekoračiti limite koje RS ima u zaduživanju.

On je već predao apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti novog kreditnog zaduženja.

I Vijeće ministara BiH je na zadnjoj sjednici pozvalo sektor opće vlade na maksimalnu kontrolu nivoa zaduženosti, nakon što je primilo k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o fiskalnoj održivosti u Bosni i Hercegovini. Naime, prema informaciji Direkcije potencijalni dug vladinog sektora u RS je dostigao kriterij iz Mastrihta od 60 posto entitetskog BDP-a, što je znatno više u odnosu na FBiH, s dugom od 38,8 posto.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije