Investicije / PROJEKTI

Izgradnja cjevovoda u Brčkom će riješiti problem vodosnabdijevanja

12.03.2014. 10:26 / Izvor: eKapija.ba

Brčko Distrikt ima dugogodišnji problem vodosnadbijevanja, a razlog je dotrajalost potisnog cjevovoda od Fabrike vode do vodotornja Vrankička te učestalih pucanja cijevi. Iako ima novu Fabriku vode kapaciteta 330 l/s, zbog dotrajalog cjevovoda građani Brčkog često ostaju bez vode. Problemi su višeslojni jer problem postoji u samom gradu zbog dotrajalog cjevoda, ali i u napajanju ruralnog dijela.

Gradonačelnik Anto Domić je u aprilu prošle godine uputio zahtjev Odjelu za komunalne poslove da se započnu pripremni radovi za izgradnju novog transportnog cjevovoda na potezu Plazulje-toranj Vrankićka.

Nakon toga je identificirana idejna trasa, te završena eksproprijacija parcela kroz koje će proći nova trasa cjevovoda. Nakon riješenih imovinsko- pravnih odnosa i prikupljene dokumentacije, Vlada Brčko distrikta je objavila javni poziv za izvođenje radova na izgradnji novog transportnog cjevovoda za vodosnabdijevanje vodotornja Vrankićka. Vodotoranj će se napajati iz fabrike vode Plazulje-Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 2.800.000,00 KM. Kako je ranije najavljivano za izgradnju cjevovoda su aktivirana sredstva koja su odobrena od prije pet šest godina u budžetu.

Vrsta postupka je otvoreni, a kriterij za dodjelu ugovora ekonomski najpovoljnija ponuda.

Podkriteriji su cijena, učešće:70,00 %, garantni period na izvedene radove, učešće:20,00 % i rok izvođenja radova, učešće:10,00 %.

Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 22.4.2014. godine, kada je i otvaranje ponuda.

Po sadašnjim projekcijama izgradnjom novog cjevovoda Brčko distrikt BiH će problem vodosnabdijevanja riješti za narednih 50 godina.

A.Šulović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije