Izgradnja cjevovoda u Brčkom će riješiti problem vodosnabdijevanja

12.03.2014. 10:26 / Izvor: eKapija.ba
Izgradnja cjevovoda u Brčkom će riješiti problem vodosnabdijevanja

Objavljen je javni poziv za izvođenje radova na izgradnji novog transportnog cjevovoda za vodosnabdijevanje vodotornja Vrankićka. Vodotoranj će se napajati iz fabrike vode Plazulje-Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Brčko Distrikt ima dugogodišnji problem vodosnadbijevanja, a razlog je dotrajalost potisnog cjevovoda od Fabrike vode do vodotornja Vrankička te učestalih pucanja cijevi. Iako ima novu Fabriku vode kapaciteta 330 l/s, zbog dotrajalog cjevovoda građani Brčkog često ostaju bez vode. Problemi su višeslojni jer problem postoji u samom gradu zbog dotrajalog cjevoda, ali i u napajanju ruralnog dijela.

Gradonačelnik Anto Domić je u aprilu prošle godine uputio zahtjev Odjelu za komunalne poslove da se započnu pripremni radovi za izgradnju novog transportnog cjevovoda na potezu Plazulje-toranj Vrankićka.

Nakon toga je identificirana idejna trasa, te završena eksproprijacija parcela kroz koje će proći nova trasa cjevovoda. Nakon riješenih imovinsko- pravnih odnosa i prikupljene dokumentacije, Vlada Brčko distrikta je objavila javni poziv za izvođenje radova na izgradnji novog transportnog cjevovoda za vodosnabdijevanje vodotornja Vrankićka. Vodotoranj će se napajati iz fabrike vode Plazulje-Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 2.800.000,00 KM. Kako je ranije najavljivano za izgradnju cjevovoda su aktivirana sredstva koja su odobrena od prije pet šest godina u budžetu.

Vrsta postupka je otvoreni, a kriterij za dodjelu ugovora ekonomski najpovoljnija ponuda.

Podkriteriji su cijena, učešće:70,00 %, garantni period na izvedene radove, učešće:20,00 % i rok izvođenja radova, učešće:10,00 %.

Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 22.4.2014. godine, kada je i otvaranje ponuda.

Po sadašnjim projekcijama izgradnjom novog cjevovoda Brčko distrikt BiH će problem vodosnabdijevanja riješti za narednih 50 godina.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije