Kina zainteresovana za projekte u RS-u

03.03.2018. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Kina zainteresovana za projekte u RS-u

Đokić kaže kako RS želi da ubrza sve aktivnosti na realizaciji projekta Buk Bijela i da što prije krenu sa gradnjom.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je u Pekingu da su Kineska industrijsko-komercijalna banka ICBC (Industrial and Commercial Bank of China i Korporacija za izvoz i osiguranje kredita Kine (SINOSURE) izrazile spremnost za saradnju i učešće u projektima u Republici Srpskoj.

Ministar Đokić je, sa zamjenikom generalnog direktora korporacije SINOSURE Vangom Hui (Wang Hui)  i direktorom za finansiranje energetskih projekata u ICBC Čengom Tien (Cheng Tianyu), razgovarao o mogućnostima finansiranja projekta HE Buk Bijela,  jednog od najboljih energetskih projekata u Srpskoj.

„Želimo da ubrzamo sve aktivnosti na realizaciji projekta Buk Bijela i da što prije krenemo sa gradnjom“, rekao je ministar Đokić napominjući da je veoma značajno što je i kompanija AVIC, sa kojom Vlada Republike Srpske ima zaključen Memorandum o saradnji, spremna da uđe u ovaj veliki projekat i uloži maksimalne napore da se on što prije realizuje.

On je upoznao predstavnike kineskih finansijskih kompanija sa tehničkim karakteristikama projekta HE Buk Bijela, za koji je koncesija za izgradnju dodijeljena Matičnom preduzeću MH Elektroprivreda Republike Srpske i ZP „Hidroelektrane na Drini“, kao konzorcijumu.

Sastanku su prisustvovovali direktor ZP „Hidroelektrane na Drini“ a.d. Višegrad Nedeljko Perišić i delegacija kineske kompanije AVIC (China National Aero-Technology International Engineering Corporation), koju je predvodio predsjednik  Upravnog odbora Suo Šu (Suo Shuhe).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije