Investicije / NEKRETNINE

Legalizirana gradnja turske ambasade

25.03.2008. 11:09 / Izvor: Oslobođenje

Na inicijativu potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, jučer je održan sastanak koji je rezultirao dogovorom u vezi sa gradnjom turske ambasade. Sastanku su prisustvovali gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević, ministar prostornog uređenja u Vladi Kantona Sarajevo Abid Jusić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

“Dogovoreno je da će Koldžo pokrenuti zahtjev za dobijanje saglasnosti Gradskog vijeća koje inače vodi postupak izmjene i dopune regulacionog plana, i OV Novo Sarajevo da pokrene postupak za korekciju regulacionog plana, čime bi se stekli uvjeti za legalizaciju objekta turske ambasade“, navodi se u saopštenju iz Kebinog kabineta, prenosi novinska agencija Fena.

Cijeneći dobre međusobne odnose i važnost suradnje dvije države, ističe se u saopćenju, sugovornici su jednoglasno prihvatili inicijativu načelnika Općine da uradi nešto što u ovom trenutku nije njegova nadležnost, a da istovremeno sve bude u zakonskim okvirima. Ovim bi se napravio svojevrsni presedan na način da se kroz korekciju izvrši promjena regulacionog plana, jer proces izmjena i dopuna u Gradskom vijeću traje već godinu. Tako bi GV na narednoj sjednici u četvrtak, te OV Novo Sarajevo na sjednici u sljedeći ponedjeljak trebalo da se izjasne o ovoj inicijativi, čime bi se načelniku omogućilo da provede postupak korekcije i da se tako pokrene mehanizam promjene regulacionog plana koji obuhvata područje Vilsonovog šetališta.

foto: oslobođenje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije