Mandić ponudio Centralnoj banci novu lokaciju za izgradnju zgrade

30.03.2021. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Mandić ponudio Centralnoj banci novu lokaciju za izgradnju zgrade

Umjesto u parku Hastahana, ponudio lokaciju nekadašnje garaže i parkinga za kombibuse GRAS-a, u ulici Halida Kajtaza.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ponudio je Centralnoj banci BiH novu lokaciju za izgradnju zgrade, umjesto u parku Hastahana, odnosno “Dr. Nijaz Duraković” kako je bilo prvobitno bilo zamišljeno. Radi se o lokaciji nekadašnje garaže i parkinga za kombibuse GRAS-a, u ulici Halida Kajtaza.

U pismu sa ponudom Mandić podsjeća guvrenera CBBiH da je lokacija u parku Hastahana izazvala brojne kontroverze.

"Nažalost, nešto što bi u osnovi trebalo da bude čisto poslovan odnos, posebno kada su u pitanju dvije, ako mogu tako reći, državne institucije, zbog netransparentnog vođenja cijelog projekta od prethodne administracije, ali i većine u tadašnjem sazivu Opštinskog vijeća Opštine Centar, dobilo je negativne konotacije, dovelo do podjela, ali i narušilo ugled Centralne banke. Za takvo stanje nemam osnova, a ni namjeru, prozivati Vas i Vaše saradnike", naveo je Mandić u pismu. 

Spreman je, dodaje, ponuditi i nove opcije.

"Ukoliko iz nekih razloga ova lokacija nije za vas adekvatna, spremni smo vam ponuditi i neke druge opcije", napisao je Mandić te otkrio da je lokaciju ponudio na prijedlog i uz dogovor s kantonalnim premijerom Edinom Fortom.

Podsjećamo, prošli saziv Općine Centar prodao je dio lokaliteta Hastahana Centralnoj banci za gradnju objekta, što je naišlo na veliki revolt građana, te smo u nekoliko navrata gledali masovne proteste za, kako su govorili, “spas ovog prostora” u centru Sarajeva.

"Građanke i građani, stanovnici MZ Marijin Dvor, kao i rukovodstvo Savjeta MZ, tvrde i iznose dokaze da su bili podvrgnuti snažnim pritiscima, zastrašivanju i otvorenim prijetnjama. Pored toga, odluke Opštinskog vijeća su donošene u okolnostima koje bi mnogi okarakterisali kao svojevrsnu “trgovinu uticajem”. Za ovo što pišem postoji čitav niz pisanih i usmenih svjedočanstava, audio i video zapisa, te zahtjeva građana da im se pomogne. Ishod ovakvih aktivnosti prethodne administracije izazvao je opravdan gnjev i revolt građana. Umjesto da preko svojih vijećnika upravljaju i o odlučuju o njegovoj konačnoj namjeni, oni s pravom osjećaju da im je dio javnog prostora naprosto otet", ističe Mandić u svom pismu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije