Memorijal za pravednike koji su tokom rata pomagali građanima BiH

10.03.2021. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Memorijal za pravednike koji su tokom rata pomagali građanima BiH

Memorijal za sve pravednike koji su tokom rata pomagali svim građanima u BiH, završetak izgradnje objekta u kojem će biti smješten "Ars Aevi", te uređenje fasada na zgradama bile su t

Memorijal za sve pravednike koji su tokom rata pomagali svim građanima u BiH, završetak izgradnje objekta u kojem će biti smješten Muzej savremene umjetnosti "Ars Aevi", te uređenje fasada na zgradama bile su teme sastanka premijera Kantona Sarajevo Edina Forte sa ambasadorom Italije u BiH Nicolom Minasijem.

Ambasador Minasi je istakao da Kanton Sarajevo treba imati jedan spomenik koji bi, po njegovim riječima, ukazao da su i umjetnici, pisci i brojni, možda vašim sugrađanima, nepoznati ljudi širom svijeta dali doprinos državi BiH tokom proteklog rata.

"Mnogo je onih koji su pratili ta strašna dešavanja i nije im bilo svejedno, vjerujte. Mislim da su zaslužili im se u Sarajevo, kao prijestolnici vaše države izgradi spomenik. To bi mogli uraditi svjetski priznati bosanskohercegovački umjetnici", istakao je ambasador.

Dodao je i kako bi volio da se do juna, kada završava svoj mandat bude riješeno i pitanje Muzeja, jer ne bi volio otići, a da to nije završio.

Premijer Forto se složio sa prijedlogom ambasadora i rekao da će se odluka o izgradnji spomenika vrlo brzo naći na sjednici Vlade KS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije