Riješena podjela kompleksa bivše SFRJ u Braziliji i New Delhiju

Investicije / NEKRETNINE

Riješena podjela kompleksa bivše SFRJ u Braziliji i New Delhiju

U Sarajevu održan 20. sastanak Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFR Jugoslavije

20.09.2021. 13:55 / Izvor: Akta.ba

Dvadeseti sastanak Zajedničkog komiteta ovlaštenih predstavnika država sukcesora za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFR Jugoslavije, a u okviru kojeg je Bosna i Hercegovina preuzela predsjedavanje Aneksom B Sporazuma o pitanjima sukcesije, održan je prošle sedmice u Sarajevu. Na sastanku su sudjelovali ovlašteni predstavnici država nasljednica: Petar Uzorinac za Republiku Hrvatsku, Slavica Jelača za Republiku Srbiju, Borčo Damjanov za Republiku Sjevernu Makedoniju i Jožef Drofenik za Republiku Sloveniju.

Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine predvodio je vršilac dužnosti sekretara Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije Bakir Sadović.

Započet je postupak zajedničke prodaje država sukcesora za preostala dva objekta, ambasadu i rezidenciju bivše SFRJ u Bernu i Stalnu misiju bivše SFRJ pri UN-u u New Yorku.

Bosni i Hercegovini će, po okončanju svih potrebnih procedura za donošenje odluka o prodaji objekata i saglasnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za zaključenje kupoprodajnih ugovora, biti uplaćena novčana sredstva u ukupnoj vrijednosti od oko 15,5 miliona KM, što je u skladu sa pripadajućim procentom definisanim Sporazumom.

Sredstva stečena po osnovu zajedničke prodaje će, kroz projekte posebnih namjena, biti usmjerena na kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine na lokacijama gdje Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdvaja značajna novčana sredstva za troškove zakupa i nema imovinu u svom vlasništvu.

Potpisivanjem Rezolucije za Bosnu i Hercegovinu, ali i za ostale države nasljednice, riješeno je vrlo značajno pitanje podjele velikih kompleksa bivše SFR Jugoslavije u Braziliji i New Delhiju. 

Prema procjenama iz Dodatka Aneksa B, Bosna i Hercegovina je u skladu sa pripadajućim postotkom od 15% dobila imovinu u Brazilu i Indiji ukupne vrijednosti u iznosu od 2,58 miliona KM, i to: kuća u Braziliji sa pripadajućim zemljištem od 4.300 m2 i dio objekta ambasade u New Delhiju ukupne kvadrature 500 m2 sa pripadajućim zemljištem od 3.400 m2.

Kada je riječ o daljnjoj fizičkoj raspodjeli, ovlašteni predstavnici su donijeli odluke o podjeli preostalih objekata u regionima OECD i Latinska Amerika i Karibi, čime su zemlje sukcesori i okončali podjelu imovine u ovim regionima. Bosna i Hercegovina je dobila nekretninu u Urugvaju i 10% participacije u imovini u Boliviji. 

Naredni sastanak Zajedničkog komiteta ovlaštenih predstavnika za provedbu Aneksa B planiran je da se održi u prvoj polovini 2022. godine u Zagrebu, na kojem će se kao najznačajnije razmatrati pitanje raspodjele kompleksa bivše SFRJ u Moskvi, u kojem do postizanja usaglašenog dogovora sve države sukcesori učestvuju u fizičkoj podjeli. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije