Tržište nekretnina u BiH: Kupovina u vrijeme pandemije kao siguran oblik štednje

28.10.2021. 14:09 / Izvor: Akta.ba
nekretnine

Pandemija COVID-19 nije negativno utjecala na potražnju nekretnina u BiH.

Pandemija COVID-19 nije negativno utjecala na potražnju nekretnina u BiH, naprotiv, zbog inflacije prouzkovane krizom, većina ljudi se odlučila za kupovinu nekretnina jer to vide kao siguran oblik štednje i investiranja od čuvanja novca u banci.

Ponuda i potražnja

Iz Condo nekretnina Banjaluka su kazali da je potražnja u 2021. godini izuzetno velika u odnosu na prošlu godinu, a što se tiče same ponude nekretnina radi se uglavnom o stanovima u izgradnji.

"Potražnja je izuzetno velika u 2021. godini, situacija je takva da postoji deficit gotovih odnosno izgrađenih stanova u odnosu na potražnju, uglavnom su u ponudi stanovi u izgradnji, ali i tu je situacija takva da manji stanovi, do 45m2 veoma brzo pronađu kupca, praktično i prije samog početka izgradnje", rekao je Aleksandar Vuković, iz agencije Condo.

On je dodao da su trenutno najtraženije lokacije u samom centru i užem centru grada, kao i Nova Vareš, Borik i Mejdan.

 "Pandemija nije poremetila tržište u smislu same ponude i potražnje, ali se tržište promijenilo na način da se sada drugačije dogovaraju obilasci nekretnina, klijenti se brže odlučuju za kupovinu ili prodaju, i svakako je porasla potražnja za investicijskim nekretninama", rekao je Haris Kadić iz agencije Stanpromet.

Kadić dodaje su ponuda i potražnja na njihovom tržištu dosta različite, te da je potražnja veća za čak 5 ili 6 puta od same ponude svih nekretnina. Napominje da je samom to činjenicom došlo i do rasta cijena kvalitetnih nekretnina na njihovom tržištu.

"Najviše se trenutno u samom gradu kupuju trosobni stanovi, dakle stanovi sa dvije spavaće sobe čija se kvadratura kreće od 46 kvadrata pa do100 kvadrata. Razlika u potražnji između ove godine i prošle je u solventnim kupcima, koji lako dobijaju kredite i po izuzetno dobrim uslovima u komercijalnim bankama, značajne razlike su jos i u kvaliteti stanova koji se traže, današnji kupci traže kvalitetne stanove i spremni su platiti taj iznos, dakle stanove bez mane, da nisu zadnji sprat ili prizemlje, stanove koji imaju dobar pogled i koji su kvalitetno renovirani, a trenutno su najtraženije lokacije Novog Sarajeva, kao i lokacija Dobrinje te Istočnog Sarajeva", kaže Haris.


Cijene nekretnina 

Ko god je u posljednjoj godini dana u BiH planirao kupiti stan susreo se sa neočekivanim porastom cijena, neovisno o tome u kojem dijelu grada se nekretnina nalazi.

Iz agencije Condo kažu da je došlo do porasta nekretnina i do 300km po m2, te da postoje naznake da će cijene još više rasti.

U Sarajevu je također došlo do porasta cijena kvadrata stana i to najviše u urbanim gradskim zonama.

"Došlo je do porasta cijena kvadrata stana i to najviše u urbanim gradskim zonama. Cijene su porasle od 10 do 20 procenata od prošle godine, što pokazuju i podaci agencije za statistiku federacije BiH", rekao je Kadić.


Zakon o nekretninama

Zakon o posredovanju u prometu nekretnina je zakon koji  predviđa kazne za one koji ga ne poštuju, dok inspekcijski nadzor nad provođenjem Zakona vrše tržišne inspekcije. Iz agencija kažu da je stupanje na snagu ovog zakona donijelo veću sigurnost za sve one koji se odluče na kupovinu nekretnina.

"Zakon o posredovanju u prometu nekretnina u Republici Srpskoj je usvojen i na snazi je od kraja prošle godine. Svi su u obavezi da polože stručni ispit za promet nekretninama i da ispunjavaju uslove u skladu sa zakonom kako bi regularno poslovali. To će pozitivno uticati na praćenje tokova novca i svakako će doprinijeti smanjenju sive ekonomije i rada na crnom", poručili su iz agencije Condo.

Haris Kadić iz agencije Stanpromet također vidi pozitivnu stranu stupanju na snagu Zakona o nekretninama. 

"Zakon o posredovanju je stupio na snagu i u toku je donošenje podzakonskih akata koji ce urediti sistem polaganja stručnog ispita za posrednike i kompletno uređenje poslovanja u agencijama za nekretnine, što donosi puno veću sigurnost klijentima, dizanje ljestvice usluge na veći i profesionalni a samim tim i sigurniji level", smatra Kadić.

E.S.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije