Haris Kadić

Stručnjak za nekretnine: Cijene neće padati, ko želi investirati, sad je vrijeme

15.01.2023. 10:57 / Izvor: N1
Haris Kadić

Stručnjak za nekretnine Haris Kadić pozvao je građane koji su u mogućnosti da kupuju nekretnine, jer, kako je rekao, ko god želi da investira, sada je pravo vrijeme.

Stručnjak za nekretnine Haris Kadić pozvao je građane koji su u mogućnosti da kupuju nekretnine, jer, kako je rekao, ko god želi da investira, sada je pravo vrijeme. To je istaknuo, jer, kaže, cijene nekretnina neće padati.

Sarajevu fali najmanje 500 stambenih jedinica

“One se mogu zadržati na određenom nivou i sigurno u sljedećem periodu – ulaganjem u BiH, ulaskom u EU, i svim onim što nas okružuje…  godišnje samo možemo dobiti 4 posto na vrijednosti tog kvadrata”, naveo je Kadić uz opasku – puno je bolje imati novac u kvadratu.

Mišljenja je da je trenutno jedan mirni period za tržište nekretina. Cijene su došlo do tog nekog apsolutnog maksimuma i to traje najmanje dva-tri mjeseca.

“Ovo je jedan vrhunac cijene kvadrata. Tržište nekretnina BiH globalizirano je na tržište u Sarajevu. Naše tržište živi lokalno. I prema drugim kantonima svako živi sa sebe. Cijena nekretnine u prosjeku u Sarajevu je porasla za 30 posto. To je uslovila isključivo ponuda i potražnja”, rekao je Kadić, dodajući da danas u Sarajevu fali najmanje 500 stambenih jedinica koji se mogu prodati klijentima u sljedećih mjesec dana.

Istaknuo je i da njegovi klijenti u Sarajevu i većim centrima imaju novca.

“Kada sam prije 10-15 godina počeo raditi ovaj posao, tada su nekretnine kupovili oni koji su zaposleni u državnim institucijama. Danas, ne znam da li sam dvije nekretnine prodao klijentima koji rade u državnim institucijama”, kazao je stručnjak za nekretnine.

Ulaganje u apartmane na planinama

Ako se neko misli baviti nekretninama, naglasio je naš sugovornik, sada je trend ulaganja u apartmane na planinama i oko Sarajeva.

“U centru Sarajevu se danas ne može kupiti ništa za 100.000 KM. Na planinama možete kupiti apartmane od 22 kvadrata za 110.000 KM i tih 110.000 KM možete da vratite za manje od 7 godina”, kazao je.

Kvadrat, dodaje, danas u Konjicu je 2.500 KM u novogradnji. U Alipašinoj ulici u Sarajevu kvadrat je 7.500 KM, u Ljubljanskoj ulici je 7.200 KM, a na Crnom vrhu 7.500 KM.

“To je sve novogradnja. Ljudi imaju pare, vole luksuz, ne vidim razlog zašto ne bi kupovali”, naglasio je Kadić.

Kako je Sarajevo dobilo novu prugu, dodaje on, tako je i kvadrat stana na Alipašinom Polju skočio za 200 KM.

“Dobili smo nove sadržaje, Vilsonovo, koncerti, dolazak stranih gostiju, obilježavanje Nove godine, gosti… to mora da poveća cijenu stana”, navodi on.

Na kraju je poručio da cijene nekretnina neće padati, da se to može desiti samo za određene nekretnine, za one koje nisu prodavljive.

“Svaka prodavljiva nekretnina će ostati na ovom dijelu. Rast se jest usporio, ali nije stao. Rast će za 1, 2 posto. Definitivno će rasti, ali ne za 30 posto”, kazao je na na kraju razgovora stručnjak za nekretnine uz zaključak da se “pad cijena nekretnina u Sarajevu neće nikada desiti”. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije