Betanija City Centre - Centar grada sa svim pogodnostima u blizini

Investicije / NEKRETNINE

Betanija City Centre - Centar grada sa svim pogodnostima u blizini

29.04.2010. 14:54 / Izvor: eKapija.ba

Još jedan u nizu projekata koji je predstavljen na SBF-u je Betanija City Centre (BCC). Radi se o jedinstvenom višenamjenskom centru koji se sastoji od Marriott cortyard hotela i njemu pripadajućih dvorana za sastanke, maloprodajnog šoping centra za zakup. Taj projekat će se nalaziti duž Betanije u Sarajevu, udaljene od Predsjedništva samo 1km, stacioniran na Sarajevskom brdu sa kojeg se odlično vidi teren za golf. Razvit će ga Betanija City Centre d.o.o. koja već ima dugo iskustvo u nekretninama, trgovini i izgradnji maloprodajnih objekata. Zgrada će se odlikovati modernim arhitektonskim pristupom, sa natkrivenom ulicom između objekata, što podsjeća na centar grada sa svim pogodnostima u blizini. Ovaj projekat pruža komponente koje će osigurati njegov uspješan razvoj:

  • Marriot brend
  • Najbolja lokacija u gradu
  • Odlična komunikacijska i pristupna infrastruktura
  • Projekat ima već sve potrebne dozvole
  • Model zgrade je mješovite upotrebe od hotelskih do pojedinačnih posjetioca na taj način pruža multi usluge od komercijalnih do zabavnih aktivnosti
  • Snažnu grupu sponzora

Trenutna cesta koja ide preko Betanijske doline, predstavlja glavnu prilaznu cestu sjevernoj strani. Trenutna ekspanzija te ceste na glavni C5 autoput, je u fazi planiranja u Sarajevskom Kantonalnom institutu za planiranje i razvoj.

Postoji jaka potreba za sadržajnim i visoko opremljenim hotelskim centrom koji bi bio u skladu sa evropskim standardima, a ako isključimo Holiday Inn ne postoji nijedan hotel da je dio nekog internacionalnog hotelskog lanca. To je upravo i odlična prilika za jedan jak brend da uđe na bosanskohercegovačko tržište.

Urbanistička dozvola projekta se odnosi na ukupno 57,788 m2 građevinske površine i 13.000 terenske površine. Planirano vrijeme gradnje je 30 mjeseci. Ukupan budžet projekta je predviđen na 60 miliona eura ili 879 eura po metru kvadratnom, a podijeljen je na dva izvora `debt` finansiranje tj. zajam u vrijednosti od 21 milion eura a ostatak je `equity` finansiranje odnosno novac ulažu investitori koji će imati svoj udio u projektu. Odnos ukupnih obaveza i vlastitog kapitala je konzervativnih 65%:35%. Snažan odnos pokriće-dug od 2.18 na prvih 12 godina, pokazuje dobru održivost projekta.

Betanija City Centre d.o.o. traži partner investitora koji može da uloži 10.4 milliona eura za 49,5% vlasništva, što je procijenjena interna stopa profitabilnosti od 23,6%.

OPIS PROJEKTA

Lokacija

Projekat je lociran na 25 minuta od Sarajavskog međunarodnog aerodroma i 1km od zgrade predsjedništva. Procjenjuje se da po završetku C5 autoputa, 20.000 automobila će prolaziti pored mjesta gdje će biti hotel.

Mjesto

13.000 m2 je ucrtano u Sarajevski urbanistički plan a sama lokacije je lako dostupna za sve stanovnike urbanog Sarajeva (600.000) i okolnih područja (400.000).

Marriott Courtyard Hotel

Sam hotel će imati 175 soba uključujući sve dodatne pogodnosti kao spa centar i prostorije za sastanke. Hotel bi bio na četiri sprata, potkrovljem i garažom, te dodatna dva podzemna sprata. Spa centar će pružati mogućnost fitnesa, nekoliko prostorija za razne tretmane dok će prostorija za sastanke imati modernu galeriju sa multifunkcionalnom salom i kinom sa višestrukim salama za gledanje filmova; sve to je podešeno potrebama kulturnih i zabavnih dešavanja.

Maloprodajni tržni centar

On se prostire na tri sprata i dvije galerije koji su povezani liftovima. Pokriva ukupno 26.000 m2 a bit će tu i supermarket, butici i prodavnice većinom odjevnog karaktera.

Garaža

Ona će imati ukupno 449 mjesta za parkiranje za goste hotela a i posjetioce.

FINANSIJSKI PLAN

Da bi se napravio Marriot Courtyard Hotel, ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 60 milliona eura, uključujući i popratni spa centar i prostorije za sastanke kao i maloprodajni tržni centar sa pratećim površinama koje se protežu na oko 57.788 m2. Kompanija će za izvršavanje radova uložiti kapital od 21 milion eura uključujući zemlju i razvojnu proviziju (50%)..

Do danas, kompanija BBC d.o.o. je održala pregovore sa raznim zajmodavcima (OPIC, EBRD, Austrijska banka i Erste banka između ostalih), i računa na pozajmicu od 39 miliona eura u formi dugoročnih kredita.

Budžet za izgradnju je baziran na evaluaciji i analizi tima za razvoj Betanija City Centre d.o.o. te Ascendant finansijskih savjetnika, kao i raznih konsultanata na području nekretnina, arhitekture, mašinstva i projektovanja.

PROJEKTNI TIM

Mr. Mustafa Bektić je većinski vlasnik i osnivač, te ugledan poduzetnik kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Ima jako veliko iskustvo u komercijalnom i maloprodajnom sektoru kao i razvoju projekata u Bosni i Hercegovini. On je finansirao i podržao glavni plan ovog projekta, kao i svu potrebnu dokumentaciju i popratne aktivnosti. Inače, završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, a radio je na raznim poslovnim, menadžerskim i bankovnim pozicijama u BiH.

Mr Šefzija-Zijo Alianović je koordinator projekta, a završio je Arhitekturu u Sarajevu i trenutno radi kao menadžer u Sarajevostan firmi.

Mr. Zlatko Petrović pravni savjetnik na projektu sa diplomom Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Ascendant Capital Advisors ("Ascendant") je bankovno poduzetništvo investitorskiog karaktera a bazirano u jugoistočnoj Evropi, sa operacijama u Zagrebu i Sarajevu. Ascendand je specijazirao za usluge pripajanja, udruživanja i kapitala uključujući finansiranje nekretnina i projekata u turizmu. Ascendant tim predvodi Tarik Bilalbegović, međunarodni bankar za ulaganje sa više od 10 godina iskustva na polju nekretnina, hotelijerstva te raznih infrastrukturnih projekata.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije