Autodrom u Zalužanima će biti modernizovan: F1 staza lijep san

26.10.2011. 08:40 / Izvor: Nezavisne novine
Autodrom u Zalužanima će biti modernizovan: F1 staza lijep san

Vijest da bi Banjaluka mogla da napravi stazu koja bi jednog dana mogla da ugosti Formulu 1 i Moto GP kao bomba je odjeknula u regionu, ali iz Gradske razvojne agencije ističu da je sve ovo samo u domenu mogućeg i da je stvar previše "naduvana".

Agencija Beta je u ponedjeljak objavila da su grad Banjaluka i Agencija za razvoj nosioci projekta za izgradnju sajamskog kompleksa u Zalužanim u sklopu kojeg bi bila i moderna auto-moto staza koja bi ispunjavala najstrože kriterijume Svjetske automobilističke federacije (FIA), tj. da bi mogla čak biti i domaćin neke trke Formule 1.

Vladmir Damjanović, portparol Gradske razvojne agencije Banjaluka, kaže da je sve izvučeno iz konteksta.

"Istina je da postoji projekat izgradnje veletržnice u kojoj je i sajamski kompleks koji je potreban ovom gradu i da u jednom dijelu stoji da bi on bio izgrađen na lokaciji sadašnje kasarne u Zalužanim u čijoj je blizini staza. Tamo se navodi da postoji mogućnost da sadašnja staza bude modernizovana i rekonstruisana po svim pravilima FIA i da bi jednog dana možda mogla da ispuni uslove koje zahtjevaju takmičenja poput Formule 1 ili Moto GP šampionata, i to je sve. Ostalo je poprilično izvučeno iz konteksta. Mislim da u ovom trenutku ima prečih stvari koje treba riješiti od toga", kazao je Damjanović.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović je iznenađen informacijom da će se u Banjaluci graditi staza za trke Formule 1.

"Radi se o stazi koja već postoji u kompleksu kasarne u Zalužanima, samo što ona može da zadovolji određene kriterijume do određene granice za održavanje tih trka", rekao je Davidović.

On je naveo da je kasarna proglašena neperspektivnom vojnom lokacijom i da je u toku primopredaja između Vlade RS i Ministarstva odbrane BiH.

"Prije godinu-dvije dana smo se dogovorili i donijeli odluke, jer manji dio kompleksa pripada gradu Banjaluka, a veći dio opštini Laktaši, da se zajednički sinhronizovano napravi regulacioni plan tog prostora, kako se ne bi desilo da oni planiraju jedno, a mi drugo", rekao je Davidović.

On je naveo da time žele da zadržati stazu, koja bi bila modernizovana, jer je jedna od rijetkih koje su postojale u bivšoj Jugoslaviji.

"Želimo zadržati i kompleks sportskog aerodroma i padobranskog kluba i da se dio objekata iskoristi za neke druge sadržaje", kazao je Davidović i dodao da ozbiljno računaju, u dogovoru sa Vladom RS, da tim regulacionim planom definišu sajamski kompleks.

Pero Maksimović, odbornik u Skupštini grada Banjaluka i predsjednik Sportskog auto-moto saveza RS (SAMRS), rekao je da je to lijepo zamišljena ideja, kao san, ali da je ideja preambiciozna.

"Možete misliti koliko je to sve ozbiljno kad je mene kao predsjednika SAMRS takva vijest zaobišla", kazao je Maksimović i dodao da će staza u Zalužanima biti rekonstruisana i uređena:

"I ovakva kakva jeste staza je interesantna, a mislim da će grad htjeti da podrži da ta staza bude dorađena, jer ima uslova da se na njoj održavaju trke evropskog ranga i očekujem da ćemo na tom planu u dogledno vrijeme raditi."

Deficit sajamskog prostora

Davidović je naveo da je Banjaluka u porodici evropskih sajamskih gradova, ali da njeni kapaciteti ne mogu da zadovolje te potrebe.

"Idealno mjesto, po mišljenju mnogih, za sajamski kompleks je u Zalužanima", rekao je gradonačelnik Banjaluke i istakao da regulacionim planom žele da zaštite te kapacitete, da na tom mjestu ne bi počela izgradnja nečeg drugog. U ovom trenutku je nemoguće govoriti o vrijednosti projekta.

"Sve je to još u fazi planiranja, prvo moramo donijeti regulacioni plan, ali prvo mora da se izvrši zvanična primopredaja kompleksa, kako bi bio stavljen na raspolaganje Vladi RS", dodao je Davidović.

F1 na obali rijeke Hadson

Neimenovani zvaničnik Formule 1 rekao je da će nova staza u američkoj saveznoj državi New Jersey biti na obali rijeke Hudson. Trka u New Jerseyu biće vožena u junu 2013. godine, a staza će biti postavljena u mjestima Vihoken i Zapadni New York, iz kojih se preko rijeke Hudson vidi panorama Manhattana. Osoba koja je otkrila detalje insistirala je da ostane anonimna jer trka još nije zvanično predstavljena. Posljednja trka Formule 1 u SAD vožena je 2007. u Indijanapolisu.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije