Putnikovo brdo

Državna imovina dodijeljena Gradu Doboju - prst u oko Ustavnom sudu

13.03.2023. 10:38 / Izvor: Federalna.ba
imovina

Vlada RS-a Gradu Doboju prenijela je vlasništvo nad oko 300.000 kvadratnih metara na lokalitetu Putnikovo brdo.

Imovinu pod zabranom raspolaganja Vlada Republike Srpske prenijela je u vlasništvo Grada Doboja. Riječ je o vojnoj imovini bivše JNA, tačnije 300.000 kvadrata imovine iz sukcesivne mase. To je prst u oko Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kažu stručnjaci.

Vlada RS-a Gradu Doboju prenijela je vlasništvo nad oko 300.000 kvadratnih metara na lokalitetu Putnikovo brdo. Zvanično je to urađeno s ciljem omogućivanja određenih investicija koje Doboj planira, ali i izmještanja Kazneno-popravnog zavoda u tom gradu. Međutim, riječ je o vojnoj imovini nekadašnje JNA, a koja je upisana kao državna.

"Vlada RS-a donijela je jednu veoma značajnu odluku kojom je prenijela 300.000 kvadrata zemljišta na lokalitetu Putnikovo brdo u vlasništvo Grada Doboja, a u cilju realizacije ozbiljnih investicionih projekata“, pojasnio je pravobranilac RS-a Milimir Govedarica.

Ni pravobranilac ni gradonačelnik Doboja Boris Jerinić (SNSD) nisu spominjali činjenicu da je ova imovina predmet spora.

"Grad je bogatiji za nekih 300 000 kvadratnih metara, što svakako povećava vrijednost lokalne zajednice, odnosno, samog Grada Doboja“, naveo je Jerinić.

Stručnjak za pitanja državne imovine Muharem Cero navodi da je ovakva odluka vlasti u RS-u prst u oko državi i Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Kaže da se sada pokazao sav nedostatak registra za praćenje imovine pod zabranom raspolaganja.

"Poligon JNA je pod zabranom raspolaganja, a iz dostupnih podataka mogu se prepoznati dvije stvari: da je Vlada RS-a upisala imovinu u svoje vlasništvo i da ju je dodijelila Doboju za, navodno, izmještanje zatvora. Ne može se utvrditi kojom pravnom radnjom je Vlada RS-a postala vlasnik i tu imovinu upisala u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove“, napominje Cero.

Cero navodi da ignorisanje nepoštovanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine može vremenom dovesti do toga da faktičko stanje na terenu postane ustavnopravna realnost.

"Ponovo smo u procesu antiustavnog djelovanja, osporavanja presuda Ustavnog suda, ali i stvaranja faktičkog stanja na terenu koje, bez obzira na odluku o ništavnosti tih radnji, može imati svoje učinke“, naglašava Cero.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i danas je na društvenoj mreži Instagram napisao da će ovaj entitet učiniti sve da svu imovinu vrati u svoju nadležnost novim zakonom o nepokretnoj imovini.

"Nikakvi ultimatumi ni ucjene neće nas pokolebati da odbranimo ono što je nacionalni interes Srpske i zato smo spremni da izađemo iz Bosne i Hercegovine ako nam pokušaju oteti imovinu“, napisao je Milorad Dodik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije