Najskuplji stan 681.315 KM

Povećan broj prometovanih nekretnina

06.04.2023. 12:24 / Izvor: SRNA
Stan

Najviša cijena stana po metru kvadratnom u RS iznosi 7.856 KM i evidentirana je u opštini Trnovo na Jahorini, a najskuplja kuća košta 650.000 KM i nalazi se u Banjaluci.

U Republici Srpskoj u protekloj godini zabilježen je rast broja prometovanih nepokretnosti za oko 20 odsto, odnosno više od milijardu KM prometa, dok je najskuplji stan plaćen 681.315 KM i nalazi se u Banjaluci, rekao je direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ Dragan Stanković.

Stanković je naveo da treba imati na umu činjenicu i da je od 2017. godine, kada je uspostavljen Registar cijena nepokretnosti, do prošle godine zabilježen ukupan promet od oko tri milijarde KM.

NAJATRAKTIVNIJA TRŽIŠTA NEPOKRETNOSTI U BANJALUCI, BIJELJINI I TREBINJU

"I dalje su najaktivnija tržišta nepokretnosti u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju, kao i na Jahorini", naveo je Stanković u intervjuu Srni.

On je pojasnio da Registar cijena nepokretnosti predstavlja osnov za istraživanje tržišta nepokretnosti i prvi operativan korak ka realizaciji sistema masovne procjene vrijednosti nepokretnosti.

"Godišnje se u sistem Registra cijena nepokretnosti unese i obradi više od 10.000 kupoprodajnih ugovora, koji predstavljaju osnovu za analizu tržišta nepokretnosti kroz izradu Godišnjeg izvještaja iz Registra cijena nepokretnosti, kao i periodičnih izvještaja po zahtjevu zainteresovanih lica", rekao je Stanković.

U PROŠLOJ GODINI EVIDENTIRANO 17.069 KUPOPRODAJNIH UGOVORA

Prema njegovim riječima, u Registru cijena nepokretnosti koji vodi RUGIPP, u 2022. godini evidentirano je 17.069 kupoprodajnih ugovora u kojima je prometovano 36.284 nepokretnosti, odnosno u prosjeku na mjesečnom nivou oko 1.420 ugovora.

"Ostvarena cijena u ugovorima iznosi 1.081.473.912 KM, a poredeći sa prethodnim godišnjim izvještajem, za 2021. godinu, broj kupoprodajnih ugovora povećan je za 15,6 odsto, broj prometovanih nepokretnosti za 19,9 odsto, a ukupna ostvarena cijena u ugovorima povećana za je 20,8 odsto ili 186,1 miliona KM", naveo je Stanković.

On je naveo da je najskuplji stan u Republici Srpskoj plaćen 681.315 KM i da se nalazi u Banjaluci, u objektu izgrađenom 2022. godine, te da je površine 166,1 metara kvadratnih i uz njega su prometovana tri garažna mjesta.

NAJVIŠA CIJENA STANA PO METRU KVADRATNOM 7.856 KM 

"Najviša cijena stana po metru kvadratnom u Republici Srpskoj iznosi 7.856 KM i evidentirana je u opštini Trnovo na Jahorini. Površina stana iznosi 49,8 metara kvadratnih i nalazi se u objektu izgrađenom 2021. godine", naveo je Stanković.

On je dodao da najskuplja kuća u Republici Srpskoj košta 650.000 KM i nalazi se u Banjaluci, ima korisnu površinu od 220,8 metara kvadratnih, a površina zemljišta uz objekat ima 504 metara kvadratnih i sagrađena je 2010. godine, dok najskuplji poslovni prostor košta 677.690 KM i nalazi se u Bijeljini, sa površinom od 178 metara kvadratnih u objektu izgrađenom 2021. godine.

"Najviša cijena poslovnog prostora po metru kvadratnom u RS iznosi 4.646 metara kvadratnih i evidentirana je u Banjaluci. Površina poslovnog prostora iznosi 61,04 metara kvadratnih i nalazi se u objektu izgrađenom 2012. godine", naveo je Stanković.

On je dodao da se najskuplje građevinsko zemljište u RS nalazi u Bijeljini i košta 7.176.613 KM za površinu zemljišta od 10.625 metara kvadratnih, dok se najskuplje poljoprivredno zemljište nalazi u Derventi i košta 145.000 KM za površinu zemljišta od 86.044 metara kvadratnih.

On je napomenuo da RUGIPP objavljuje podatke iz Registra cijena nepokretnosti na web stranici "Javni uvid u podatke Registra cijena nepokretnosti", grafičkim prikazom podataka, vodeći računa o zaštiti ličnih podataka i izradom periodičnih i godišnjih izvještaja s ciljem ostvarivanja transparentnosti tržišta nepokretnosti u Republici Srpskoj.

"Podatke Registra uglavnom koriste Pravobranilaštvo Republike Srpske i osnovni sudovi, Centralna banka BiH i komercijalne banke za vođenje poslova iz njihove nadležnosti, jedinice lokalne samouprave, vještaci, mediji za izvještavanje o kretanjima cijena na tržištu nepokretnosti i druga pravna i fizička lica", rekao je Stanković.

STUPANJEM NA SNAGU NOVOG ZAKONA O NOTARSKOJ SLUŽBI POVEĆAN BROJ PRIJAVLJENIH KUPOPRODAJA

On je podsjetio da su stupanjem na snagu novog zakona o Notarskoj službi u Republici Srpskoj, notari u obavezi dostaviti RUGIPP-u kupoprodajne ugovore sa ispunjenim Upitnikom, s ciljem sprovođenja zaključenog pravnog posla u javne evidencije čiji je predmet prenos ili sticanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nepokretnostima.

Stanković je dodao da je na taj način, u odnosu na raniji period, povećan broj prijavljenih kupoprodaja.

"S obzirom na sve veći broj zainteresovanih strana za izvještaje i podatke Registra cijena nepokretnosti smatramo da je stvaranje Registra procijenjenih vrijednosti nepokretnosti, kao krajnjeg proizvoda masovne procjene vrijednosti nepokretnosti, posao koji daje rezultate za društvo i ima višestruku korist za sve građane, institucije i poslovne subjekte", zaključio je Stanković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije