Pada cijena stanova, kupaca ni na vidiku

02.10.2012. 08:13 / Izvor: Glas Srpske
Pada cijena stanova, kupaca ni na vidiku

Iako cijene stanova u Republici Srpskoj konstantno padaju, u agencijama za nekretnine ističu da zbog teške ekonomske situacije kupaca uopšte nema.

Vlasnik agencije "Marić nekretnine" iz Modriče Emilija Marić kazala je da su cijene stanova u Modriči prethodnih mjeseci pale za oko 20 odsto, ali da uprkos tome nema zainteresovanih za kupovinu.

"Ljudi se uglavnom raspituju za iznajmljivanje malih stanova, a niko i ne pomišlja na kupovinu. Teška je situacija, stanovnici nemaju novca i bore se da prežive, tako da je trajno rješavanje stambenog pitanja u posljednjem planu. Pored toga, banke su pooštrile kriterijume i mali broj stanovnika može da ispuni uslove za kredit, a nemoguće je zaraditi toliko novca", kazala je Marićeva.

Ona je naglasila da je trenutno u novim zgradama u Modriči za kvadratni metar stambenog prostora potrebno izdvojiti od 1.000 do 1.200 maraka.

"Kada su u pitanju cijene stanova u starijim zgradama, one neprestano padaju, a trenutno je za kvadratni metar stana u ovim zgradama potrebno izdvojiti od 600 do 800 maraka", istakla je Marićeva.

Vlasnik agencije za nekretnine "Euro-agent" u Banjaluci Senka Gatarić rekla je da su cijene stanova u Banjaluci stabilne, te da posljednjih mjeseci nije zabilježeno veće pojeftinjenje stanova.

"Cijene jednosobnih i dvosobnih stanova zadržale su se na istom nivou, dok se kod velikih stanova bilježi blago pojeftinjenje", istakla je Gatarićeva i dodala da uprkos stalnom padu cijena niko ne razmišlja o kupovini stana.

Ona je naglasila da je teško predvidjeti kako će se u idućem periodu kretati cijene stanova.

"Cijene sigurno neće rasti, a još je teško predvidjeti hoće li cijene i dalje bilježiti pad ili će se zadržati na sadašnjem nivou", istakla je Gatarićeva.

Ona je naglasila da je trenutno u Banjaluci potrebno izdvojiti od 1.700 do 2.000 maraka za kvadratni metar manjih stanova, dok kvadratni metar u stanovima veće kvadrature košta oko 1.400 KM.

Vlasnik agencije "Tviko" u Trebinju Vaso Milić rekao je da posljednji mjesec vlada "zatišje", kako cijena, tako i potražnje za stanovima u Trebinju.

"Moguće je da cijene počnu ponovo da padaju od novembra jer se stanovi stalno grade, a kupaca nema ni na vidiku", rekao je Milić.

On je naglasio da je na boljim lokacijama za kvadratni metar stana u novim zgradama potrebno izdvojiti 1.550 maraka, dok kvadratni metar stana u zgradama koje su stare oko 30 godina košta 1.300 maraka.

Prema njegovim riječima, uprkos padu cijena potražnja za stanovima je na minimumu, jer se u posljednje vrijeme niko nije čak ni raspitivao za kupovinu.

Region

Prema riječima vlasnika agencija za nekretnine, u prethodne tri godine u Srpskoj svi stanovi su u prosjeku pojeftinili za 30 odsto.

Slična situacija je i u zemljama regiona jer cijene stanova padaju iz mjeseca u mjesec.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije