Mostar: Održan sastanak o projektu registracije zemljišta

02.06.2012. 09:07 / Izvor: eKapija.ba
Mostar: Održan sastanak o projektu registracije zemljišta

Edib Mehmedović, rukovoditelj Jedinice za registraciju zemljišta pri Ministarstvu pravde FBIH, Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Ivan Lesko, direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer su održali sastanak s predstavnicima ministarstava pravosuđa i uprave, ministarstava finansija, uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, općina i predsjednika općinskih sudova HNK i ZHŽ na temu "Završetak aktivnosti trenutnog Projekta registracije zemljišta i prezentacije planiranih aktivnosti novog Projekta registracije nekretnina u BIH".

Cilj današnjeg sastanka bio je upoznati prisutne s realizovanjem postojećeg projekta registracije zemljišta u FBIH i pripremom za realizovanje novoga koji organizuje Jedinica za registraciju zemljišta Ministarstva pravde FBIH, uz finansijsku potporu Svjetske banke.

Na sastanku je istaknuto kako je projekt registracije zemljišta od velike važnosti za FBiH, kao što su važne i do sada realizovane aktivnosti: sistematična digitalizacija zemljišnoknjižnih podataka, renoviranje i opremanje ZK i katastarskih ureda, obuka i edukovanje zaposlenih u sektoru zemljišne administracije, smanjen broj neriješenih predmeta u ZK uredima, izrada baze podataka katastra nekretnina u FBiH. Pored ovih aktivnosti realizovano je i sistematsko ažuriranje katastra i zemljišnih knjiga na četiri pilot lokacije, a također je definisana strategija informacijske tehnologije u sektoru zemljišne administracije u FBiH. Provedena je kampanja informisanja javnosti o važnosti projekta registracije zemljišta putem medija, kao i socijalna i društvena procjena analize stanja u sektoru.

Zaključeno je da je za uspješnost završetka projekta, a pogotovo za uspješno realizovanje novog projekta hitno potrebno uskladiti zakonsku regulativu i značajno poboljšati saradnju svih nadležnih institucija na svim nivoima vlasti, saopćeno je iz Vlade HNK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije