U mjestu Šešlije, nadomak Doboja, u toku izgradnja nove turističke atrakcije: Selo u duhu srednjeg vijeka

14.08.2009. 10:46 / Izvor: Nezavisne novine
U mjestu Šešlije, nadomak Doboja, u toku izgradnja nove turističke atrakcije: Selo u duhu srednjeg vijeka

Dvadesetak kilometara od Doboja, u mjestu Šešlije, u toku je izgradnja srednjovjekovnog sela koje će za pet godina, kada bude završeno, turistima dočarati ugođaj prošlih vremena.

Miodrag Bosić, predsjednik Organizacije za razvoj turizma (ROTOR), koja je vlasnik naselja, navodi da je u toku prva faza izgradnje ove turističke atrakcije, te da će do kraja godine tranzitni turisti moći uživati u četiri objekta smještajnog tipa i restoranu.

"Naredne godine planiramo da kopamo jezero, da se radi prilazni put i uređuje dio po dio objekata, sve zavisi od finansiranja", kaže Bosić.

Izgradnju prve faze naselja koje je smješteno između rječice Veličanke i magistralnog puta M-17, finansiraju UNDP, opština Doboj i Ministarstvo trgovine i turizma RS, dok će za nastavak gradnje, ističe Bosić, biti potrebna podrška svih zainteresovanih koji u gradnji ovog kompleksa vide, između ostalog, i svoj interes.

Na površini od jednog hektara planirana je gradnja 23 objekta - od smještajnih do objekata predviđenih za turističke sadržaje.

"Imamo namjeru da gradimo velnes centar sa rimskim kupatilom, zatim dodatne sportske sadržaje, terene za boćanje, za mini-golf, sve ono što može da stane na mali prostor, trim-stazu oko cijelog naselja", kazao je Bosić.

Kako je zamišljeno, u naselju će biti izgrađena i replika srednjovjekovne crkve brvnare, etno pijaca koja bi trebalo da svrati one goste koji žele da kupe domaće proizvode jer je plan i da se okolna sela uključe u prodaju domaćih proizvoda i promociju domaće kuhinje.

Iako će se svi objekti graditi u duhu srednjeg vijeka, od prirodnih materijala, njihova unutrašnjost, kaže Božić, biće moderno opremljena i prilagođena prohtjevima današnjih turista.

"Cilj nam je da privučemo sve turiste u tranzitu koji iz Češke, Slovačke, Mađarske idu prema Jadranskom moru, da im pokažemo način života dobojskog kraja, a opet da stvorimo moderan turistički sadržaj", kazao je Bosić.

Svi objekti od ugostiteljskih do smještajnih biće napravljeni od drveta, kamena, željeza, ali su i moderni objekti jer je u planu da im ugrade LCD televizore, mini-barove, kao što ima svaka bolje opremljena hotelska soba, samo što će izvana izgledati staro i rustično.

Uz Djevojačku pećinu, Goransko jezero, Preslicu, tvrđavu Gradina, srednjovjekovno selo će upotpuniti turističku ponudu opštine Doboj, smatraju u Turističkoj organizaciji.

"Mislim da će to biti izvanredan i atraktivan sadržaj koji se naslanja na turističke sadržaje koje imamo. Ne radi se o tipičnom etno selu, nego o srednjovjekovnom selu, a cijela ideja je vezana za dobojsku tvrđavu", izjavio je Rade Đurđević, direktor Turističke organizacije opštine Doboj.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije