Zvonimir Kutleša, predsjedavajući Komisije za državnu imovinu: Država ne može raspolagati svojom imovinom bez zakona

28.12.2009. 09:52 / Izvor: Nezavisne novine
Zvonimir Kutleša, predsjedavajući Komisije za državnu imovinu: Država ne može raspolagati svojom imovinom bez zakona

Država BiH neće moći koristiti ili naplaćivati za korištenje svoje imovine sve dok ne bude usvojen zakon o državnoj imovini iako je OHR napravio popis državne imovine, potvrdio je Zvonimir Kutleša, predsjedavajući Komisije za državnu imovinu.

"Ured visokog predstavnika napravio je inventuru državne imovine odnosno svih nekretnina i zemljišta koja su u vlasništvu SR BiH ili smo ih dobili sukcesijom imovine SFRJ. Problem je što titular vlasništva nije određen nego to treba biti uređeno zakonom. Do usvajanja zakona ostaje nam status kvo jer država nema aktivno vlasništvo pa nikog ne može izbaciti iz svoje imovine ili tražiti naplatu korištenja", kazao je Kutleša. OHR-ov tim napravio je spisak od 1.000 jedinica imovine u zemlji i inozemstvu koju je BiH dobila sukcesijom SFRJ ili je SR BiH bila njen vlasnik.

Ured visokog predstavnika popis imovine i podatke o državnoj imovini dostavio je Vijeću ministara BiH, entitetskim vladama i Vladi Brčko distrikta koje treba da potpišu međuvladin sporazum o podjeli imovine.

Kutleša pojašnjava da će ovim sporazumom biti precizirano i vlasništvo nad imovinom.

"Dok ne bude potpisan sporazum i usvojen zakon, imat ćemo situaciju da država ima svoju imovinu, ali joj ne može pristupiti. Jer, u zemljišnim knjigama kao vlasnici se vode SR BiH, SFRJ ili njene institucije a one više ne postoje. Imamo, dakle, pravnu prazninu koja mora biti premoštena. Tek nakon toga država može ući u posjed svoje imovine te odlučiti hoće li je dati na korištenje svojim institucijama, prodati ili iznajmljivati", objasnio je Kutleša.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH prilikom prezentacije baze podataka o državnoj imovini potvrdio je da OHR neće određivati ko će biti vlasnik imovine.

"To je odgovornost domaćih vlasti. Mi smo napravili popis a oni treba da se dogovore o podjeli. Vjerujem da će naći pragmatično rješenje koje će biti miks funkcionalnog i teritorijalnog principa", rekao je nedavno Incko.

Predstavnici RS insistiraju da entiteti budu vlasnici imovine koja se nalazi na njihovoj teritoriji a da dio bude dat državnim institucijama na korištenje. Sa druge strane, predstavnici FBiH i države traže da država bude vlasnik cjelokupne imovine od čega će dio koristiti njene institucije a ostatak entiteti, kantoni i općine.

Prema nezvaničnim informacijama, entitetske i kantonalne institucije odobravale su "indirektno" korištenje državne imovine. Odobravale su korištenje imovine s pravom da onaj ko koristi kasnije i kupi ovu imovinu. Radi se o odobravanju korištenja zemljišta i objekata u cijeloj zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije