Federalna Vlada: Za najam prostora u Mostaru platit će 677.469 KM

19.12.2016. 11:48 / Izvor: Večernji List
Federalna Vlada: Za najam prostora u Mostaru platit će 677.469 KM

Najviša cijena je zakupa hotela Ero koji je u vlasništvu Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Vlada Federacije BiH i iduće goine bit će smještena na istim lokacijama u Mostaru. Kako se vidi iz dokumenata Vlade Federacije, nedavno su produljeni ugovori o najmu prostora na nekoliko lokala na širem području Mostara. Ipak, cijene zakupa nisu iste.

Islamska zajednica smanjila je cijenu zakupa za 5 posto, pa će će godine Vladi prostore iznajmljivati po cijeni od 11,84 KM po četvornom metru s PDV-om. Radi se prostoru od 662,9 četvornih metara i osam parkirališnih mjesta, a Vlada je dobila i 140 metara četvrtinih prostora u potkrovlju gratis. Nešto veća cijena zakupa je Grandexu d.o.o. i Faruka Ćupine, koji su bili suglasni da cijenu zakupa spuste na 12,9 maraka s PDV-om.

Prostori su površine 994 i 479 četvornih metara, a uključena su i četiri parkirališna mjesta. Najviša cijena je zakupa hotela Ero koji je u vlasništvu Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Oni nisu pristali na snižavanje cijena najma i cijena je ostala na ovogodišnjoj razini, odnosno, 14,4 marke po četvornom metru s PDV-om. Radi se o istočnom krilu hotela Ero, ukupne površine 2484 četvorna metra, i pripadajućem parkirališnom prostoru.

"Zakup triju poslovnih prostora za smještaj federalnih ministarstava koja imaju sjedište u Mostaru, za razdoblje siječanj -prosinac 2017. ukupno bi iznosio 677.469,60 KM s uračunatim porezom na dodanu vrijednost. Zakup predmetnih prostora u 2016. ukupno je iznosio 688.368,60 KM, dakle, umanjen je za 10.899 KM", navodi se u dokumentu federalne Vlade.

U dokumentima se navodi i kako je u tijeku kupnja objekta "Staklene banke" u središtu Mostara, ali kako proces još uvijek traje te kako nije moguće preseljenje na ovu lokaciju. Također, navode kako bi u tome scenariju bila potrebna dodatna financijska sredstva, što Vlada ne može osigurati.

Tako će federalna ministarstva koja su smještena u Mostaru i tijekom iduće godine ostati na istim lokacijama. Očekuje se kako će tijekom 2017. godine biti završen proces kupnje "Staklene banke" u Mostaru te kako bi se federalna Vlada od 2018. godine mogla preseliti u svoje prostorije. U tome slučaju ne bi trošila toliko novca na najam prostora u Mostaru, a u novim prostorima bi se mogle naći i druge federalne institucije jer će za njih svakako biti prostora. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije