Neum - Stolac: Radi se na više dionica, završetak do kraja iduće godine

25.05.2020. 12:17 / Izvor: Faktor
Neum - Stolac: Radi se na više dionica, završetak do kraja iduće godine

Do kraja naredne godine trebalo bi da bude završena magistralna cesta Neum - Stolac koja će povezati bosanskohercegovačko more sa ostatkom zemlje.

Do kraja naredne godine trebalo bi da bude završena magistralna cesta Neum - Stolac koja će povezati bosanskohercegovačko more sa ostatkom zemlje i u znatnoj mjeri smanjiti trajanje putovanja na toj dionici.

U Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija su nam kazali da su u toku radovi na više dionica. Rekli su nam da su okončani radovi na dijelu Stari Neum - Kiševo Broćanac, u dužini od 12 kilometara.

"U toku su radovi na poddionici Prapratnica - Hutovo u dužini od 2,5 kilometra, uključujući i tunel Žaba. Radovi su započeli u oktobru 2018. godine, rok izvođenja je 24 mjeseca, pa je očekivani završetak radova u oktobru ove godine. U toku su radovi na poddionici Stolovi - Drenovac 8,50 kilometara, a koji su započeli prošle godine u oktobru, a završetak se može očekivati u februaru 2021. godine", kazali su nam u Ministarstvu.

Dodaju da su ugovoreni radovi za poddionicu Broćanac - Prapratnica dužine tri kilometra, uključujući i radove na raskrsnicama Babin Do i Oskrušnica.

"Očekivani početak radova je najkasnije 1. juni ove godine, a predviđeni rok izvođenja radova je 14 mjeseci. A 12. maja ove godine otvorene su ponude za poddionice Hutovo - Cerovica i Cerovica - Stolovi ukupne dužine 10 kilometara. Do kraja maja će se odabrati izvođač radova, tako da je očekivani početak radova najkasnije 1. jula ove godine. Predviđen rok izvođenja je 14 mjeseci", navode iz Ministarstva i dodaju:

"Planiran je završetak radova do kraja 2021. godine, a u cjelokupan projekat izgradnje ceste Neum - Stolac (Drenovac) će biti utrošeno 72 miliona KM".

Podsjećamo, stara cesta Neum - Stolac je bila širine tri metra na kojoj se moglo voziti maksimalno 40 kilometara na sat. Nova cesta je projektirana sa elementima trase za brzinu 80 kilometara na sat i kraća je za pet kilometara, čime će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50 posto.

Izgradnja i modernizacija ceste Neum - Stolac veoma je važna za Općinu Neum jer će omogućiti bolju i bržu saobraćajnu komunikaciju Neuma sa ostatkom Bosne i Hercegovine, te će doprinijeti još bržem razvoju turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije