Novi Grad: Kuvajćani će ulagati u ceste i škole

26.06.2014. 11:22 / Izvor: eKapija.ba

Članovi kauvajtske delegacije istakli su da je Novi Grad pogodno mjesto za strana ulaganja, te da su kuvajtski investitori zainteresirani za investiranja na području ove lokalne zajednice.

Delagacija Saveza općina države Kuvajt, predvođena ambasadorom države Kuvajt u BiH  Nasserom Redenom Al Motairijem i njegovim zamjenikom Adelom Al Adghamom boravila je u posjeti Općini Novi Grad Sarajevo, gdje su se susreli sa načelnikom Semirom Efendićem i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o privlačenju stranih investicija u općinu Novi Grad. Članovi kauvajtske delegacije istakli su da je Novi Grad pogodno mjesto za strana ulaganja, te da su kuvajtski investitori zainteresirani za investiranja na području ove lokalne zajednice.

Istaknuto je da se u općini Novi Grad Sarajevo već realizira projekat jedne kuvajtske firme vrijedan 5,5 miliona maraka, od čega direktnu korist ima lokalno stanovništvo, budžet Općine i građevinska operativa koja je uposlena na izgradnji. Firma Ardh Aljazeera već je uplatila donaciju za dogradnju škole, a finansirat će i rekonstrukciju lokalne ceste u dužini od 1. 300 metara, kao i izgradnju vodovodne infrastrukture u Ahatovićkoj i Doljanskoj ulici do rezidencijalnog naselja, što će lokalnom stanovništvu omogućiti priključenje na gradsku vodovodnu mrežu. Ukupno u projekte korisne za lokalnu zajednicu - školsku, cestovnu i vodovodnu infrastrukturu, ova firma ulaže 700. 000 maraka.

Prilikom sastanka, načelnik Efendić je upoznao goste sa razvojnim mogućnostima Općine Novi Grad i prezentirao im potencijale kojima ova lokalna zajednica raspolaže. Pojasnio je procedure kupovine zemljišta i nadležnosti Općine pri izdavanju dozvola za gradnju. U tom smislu, pojasnio je da bez obzira na to što državljani stranih zemalja u BiH prema važećim zakonima ne mogu kupovati nekretnine, to mogu učiniti firme koje imaju sjedište u našoj zemlji, bez obzira na vlasničku strukturu tih firmi. U situaciji kada je nezaposlenost u BiH najveća u Evropi, jedan od izlaza iz teške ekonomske situacije su upravo direktna strana ulaganja.

Na sastanku je dogovoreno da Općina pripremi i dostavi Ambasadi države Kuvajt u BiH informaciju o mogućnostima investiranja, kako bi Ambasada to mogla ponuditi zainteresiranim investitorima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije