Investicije / NEKRETNINE

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dobiće svoj izvor energije - Gradnja kotlovnice koštaće više od 2 mil KM

30.04.2008. 10:29 / Izvor: Oslobođenje

O gradnji kotlovnice za potrebe Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" priča se već godinama. To je jedan od rijetkih projekata u Kantonu Sarajevo za čiju realizaciju sredstva nisu upitna, ali jeste vlasništvo ove institucije, nekad vojne bolnice, te zemljište na kojoj bi se sama kotlovnica trebala nalaziti.

Kako je za Oslobođenje izjavio kantonalni ministar zdravstva Mustafa Cuplov prije odobrenja za gradnju i samih radova trebalo bi uraditi studiju koliko je isplativo da bolnica ima svoj vlastiti izvor energije.

"Iako je osiguran novac u kantonalnom budžetu za tu namjenu, postoje pretpostavke da bi grijanje ova institucija plaćala više nego što plaćaju korisnici Toplana", naglasio je Cuplov, dodajući da, ukoliko do gradnje kotlovnice ne dođe, ugovor koju Opća bolnica ima sa firmom "Energetika", trebalo bi produžiti, ali uz povoljnije uslove za rad zdravstvene ustanove.

Prema riječima direktora Opće bolnice Bakira Nakaša, izgradnja vlastite kotlovnice jedini je način da se osigura sigurnost u snabdijevanju bolnice energijom, koja je neophodna za rad vešeraja, kuhinje, bojlera, za obavljanje operativnih zahvata...

"Ne govorimo samo o grijanju već o energiji koja nam je potrebna za rad tokom cijele godine. Tačno je da smo imali problema oko dobijanja dozvola, ali u prošlom mjesecu održan je sastanak na kojem je dogovoreno izuzimanje zemljišta zbog gradnje kotlovnice. Očekujem da će se već u ovoj godini pristupiti instaliranju kotlovnice kako bi ona počela s radom 2009 godine", istakao je Nakaš.

Vrijednost ovog projekta iznosi 2,2 miliona KM, a kako je kazao Nakaš, ugovor sa "Energetikom" vrijediće sve dok se gradnja kotlovnice ne završi.

"Vlada Kantona je dosad u dva navrata izdvajala sredstva za ovu namjenu, što ukupno iznosi oko 700 hiljada maraka. Sa Energetikom smo imali povoljan ugovor u zadnje dvije godine, a cijena grijanja se promijenila samo jednom, kada je došlo do poskupljenja energenata", dodao je Nakaš.

I načelnik Općine Centar Dževad Bećirević zadovoljan je što su se riješile pravne zavrzlame oko gradnje kotlovnice. Prema njegovim riječima, jedini problem je bio u tome što je zemljište u državnom vlasništvu, ali da sada ništa ne stoji na putu provođenja ovog projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije