Općina Jajce stvorila uslove za realizaciju projekta WATSAN

10.05.2014. 08:37 / Izvor: eKapija.ba
Općina Jajce stvorila uslove za realizaciju projekta WATSAN

Ugovor s Načelnikom Hozanom potpisala je u ime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiHSanja Terzić, voditeljica jedinice PMU.

Općina Jajce je, potpisivanjem Ugovora o kreditiranju, stvorila uslove za realizaciju projekta WATSAN. "Ovo je do sada najveći projekat iz ove oblasti u poslijeratnom, a možda i periodu prije rata. Ovako značajnih projekata na području naše općine do sada nije bilo. Ovim projektom biće riješeno pitanje vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, pogotovo u naseljima na desnoj obali Vrbasa", istakao je Načelnik Općine Jajce potpisujući Ugovor o kreditu vrijednom 8 miliona KM.

"Mi sa ovim idemo u još jednom pravcu, a to je rekonstrukcija gradskog vodovoda koja je poprilično stara i dotrajala zbog čega imamo velike gubitke. Na ovaj način u tom dijelu ćemo napraviti mnogo, veliki pomak u vodosnabdijevanju. Veliki je značaj ovog projekta za nas u svakom smislu. Prije svega rješavamo neke od osnovnih stvari za stanovništvo, a istovremeno na području naše općine desiti će se jedna velika investicija. Mi imamo spremne tenderske dokumentacije i radovi bi trebalo da krenu vrlo brzo”, rekao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan podsjećajući na problem nelegalnih priključaka u sistemu odvodnje. “Na području za koje gradimo sistem odvodnje, koji nije gradska zona sa desne strane obale Vrbasa, mi ćemo na ovaj način u potpunosti riješiti problem neleganih priključaka ukljkučujući i izgradnju prečistača. Kada je u pitanju grad, ostalo je još da uradimo glavni kolektor sa prečistačima".

Ugovor s Načelnikom Hozanom potpisala je u ime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH Sanja Terzić, voditeljica jedinice PMU.

Svrha Projekta je da se finansiranjem iz raspoloživih izvora, kredit EIBa, grant sredstva i vlastitim učešćem općine, osigura implementacija mjera koje će poboljšati infrastrukturu i usluge kojima se osigurava adekvatna vodoopskrba, kvalitativno i kvantitativno te odvodnja, prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u općinama uključenim u Projekt.

Uskoro će uslijediti i potpisivanje Ugovora o grant sredstvima u iznosu od blizu 3 miliona KM

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije