Investicije / PROJEKTI

Počeli radovi na izgradnji tunela "Karaula"

05.06.2014. 13:40 / Izvor: Fena

Direktor Javnog preduzeća Ceste FBiH Filip Vujeva kazao je danas da je oko četvrtine cesta koje su u ingerenciji ovog preduzeća bilo ugroženo polavama i klizištima, ali da su one sada prohodne. 

"Mi održavamo 2.048 km cesta, a gotovo 500 km bilo ih je zahvaćeno klizištima, odnosno oštećeno i poplavljeno i doveli smo naše ceste u prohodnost. S otklanjanjem šteta mi smo radili i procjenu šteta i za sada smo uložili oko četiri miliona KM u hitne sanacije, a prema procjenama naših inžinjera potrebno nam je još 15 miliona eura kojima ćemo omogućiti da ceste u FBiH budu u prvobitnom stanju. Mnogi međunarodni kreditori su se javili i izrazili želju da nam pomognu i s njima sada razgovaramo i pregovaramo, ne samo da saniramo nastale štete već da određene prvace dovedemo u bolje sigurnosno i prometno stanje", rekao je Vujeva na konferenciji za novinare u Sarajevu. 

Kako kaže, čim se nesreća dogodila Ceste FBiH su angažirale svoje ugovorne podizvođače. Najteže je bilo na M-17 u mjestu Kosova kod Malglaja. 

"Danas u 9.00 sati ta dionica puštena je u opromet, tako da od danas jednom trakom može se prometovati na toj dionici. Na ovom putnom pravcu mi smo s kolegama iz RS-a već kada se dogodila nezgoda, preko regionalnog puta M-465 uradili određene popravke i promet je bio u funkciji", rekao je. 

Za ovu dionicu u Kosovi, po riječima direktora Cesta FBiH, napravljeno je kvalitetno projektantsko rješenje u kojem su učestvovali mnogi stručnjaci.
Odrona, koju su dijelom već sanirani, bilo je i u dijelu od Donjeg Vakufa preko Jajca, pa prema entitetskoj liniji.

Govoreći o aktivnostima Cesta FBiH, Vujeva je podsjetio da su radovi na tunelu "Karaula" počeli jučer i da ih izvodi Strabag te da je vrijednost projekta 24 miliona KM.
 
"Ceste FBiH konačno su dobile i dozvolu od Federalnog ministarstva prostornog uređenja za nastavak radova na dionici ceste od petlje Šićki Brod do kružnog toka Siporeks u Tuzli, a nastavit ćemo radove i na dionici Neum- Stolac, vrijedne milion i 130 hiljada KM i u naredna dva do tri dana bit će potpisan ugovor s firmom koja će to u nekih 30 dana privesti kraju", rekao je Vujeva. 

Direktor JP Ceste FBiH danas je i  demantirao napise u pojedinim medijima koji su nedavno izvijestili o njegovoj smjeni te rekao da su neki mediji nedavno, također, objavili revizorski izvještaj Cesta d.d. Mostar koji je uradio Ured za reviziju institucija FBiH kao izvještaj JP Ceste FBiH. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije