Počeli radovi na izgradnji tunela "Karaula"

05.06.2014. 13:40 / Izvor: Fena

Direktor Javnog preduzeća Ceste FBiH Filip Vujeva kazao je danas da je oko četvrtine cesta koje su u ingerenciji ovog preduzeća bilo ugroženo polavama i klizištima, ali da su one sada prohodne.

Direktor Javnog preduzeća Ceste FBiH Filip Vujeva kazao je danas da je oko četvrtine cesta koje su u ingerenciji ovog preduzeća bilo ugroženo polavama i klizištima, ali da su one sada prohodne. 

"Mi održavamo 2.048 km cesta, a gotovo 500 km bilo ih je zahvaćeno klizištima, odnosno oštećeno i poplavljeno i doveli smo naše ceste u prohodnost. S otklanjanjem šteta mi smo radili i procjenu šteta i za sada smo uložili oko četiri miliona KM u hitne sanacije, a prema procjenama naših inžinjera potrebno nam je još 15 miliona eura kojima ćemo omogućiti da ceste u FBiH budu u prvobitnom stanju. Mnogi međunarodni kreditori su se javili i izrazili želju da nam pomognu i s njima sada razgovaramo i pregovaramo, ne samo da saniramo nastale štete već da određene prvace dovedemo u bolje sigurnosno i prometno stanje", rekao je Vujeva na konferenciji za novinare u Sarajevu. 

Kako kaže, čim se nesreća dogodila Ceste FBiH su angažirale svoje ugovorne podizvođače. Najteže je bilo na M-17 u mjestu Kosova kod Malglaja. 

"Danas u 9.00 sati ta dionica puštena je u opromet, tako da od danas jednom trakom može se prometovati na toj dionici. Na ovom putnom pravcu mi smo s kolegama iz RS-a već kada se dogodila nezgoda, preko regionalnog puta M-465 uradili određene popravke i promet je bio u funkciji", rekao je. 

Za ovu dionicu u Kosovi, po riječima direktora Cesta FBiH, napravljeno je kvalitetno projektantsko rješenje u kojem su učestvovali mnogi stručnjaci.
Odrona, koju su dijelom već sanirani, bilo je i u dijelu od Donjeg Vakufa preko Jajca, pa prema entitetskoj liniji.

Govoreći o aktivnostima Cesta FBiH, Vujeva je podsjetio da su radovi na tunelu "Karaula" počeli jučer i da ih izvodi Strabag te da je vrijednost projekta 24 miliona KM.
 
"Ceste FBiH konačno su dobile i dozvolu od Federalnog ministarstva prostornog uređenja za nastavak radova na dionici ceste od petlje Šićki Brod do kružnog toka Siporeks u Tuzli, a nastavit ćemo radove i na dionici Neum- Stolac, vrijedne milion i 130 hiljada KM i u naredna dva do tri dana bit će potpisan ugovor s firmom koja će to u nekih 30 dana privesti kraju", rekao je Vujeva. 

Direktor JP Ceste FBiH danas je i  demantirao napise u pojedinim medijima koji su nedavno izvijestili o njegovoj smjeni te rekao da su neki mediji nedavno, također, objavili revizorski izvještaj Cesta d.d. Mostar koji je uradio Ured za reviziju institucija FBiH kao izvještaj JP Ceste FBiH. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije